#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fixní kombinace fosnetupitantu a palonosetronu v intravenózní formě schválena FDA pro antiemetickou terapii

25. 9. 2018

Americký Úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) schválil léčivý přípravek Akynzeo s fixní kombinací fosnetupitantu (235 mg) a palonosetronu (0,25 mg) k intravenózní léčbě nevolnosti a zvracení souvisejících s chemoterapií.

Tento léčivý přípravek je v kombinaci s dexametazonem určený k prevenci akutní a opožděné nevolnosti a zvracení souvisejících s vysoce emetogenní protinádorovou chemoterapií. Aplikuje se obvykle 30 minut před podáním chemoterapie. Perorální forma tohoto přípravku, jež kombinuje netupitant a palonosetron, byla schválena již dříve, v roce 2014. Fosnetupitant je proléčivo (prodrug) netupitantu. Palonosetron zabraňuje rozvoji nevolnosti a zvracení v akutní fázi léčby, netupitant působí na akutní i opožděné obtíže.

Bioekvivalence intravenózní a perorální formy i bezpečnost nitrožilního podání byly prokázány v klinické studii. Schválení přípravku ze strany FDA bylo založeno zejména na dvou studiích – jedna z nich se soustředila na přínosy léčiva a účastnilo se jí 440 pacientů, druhá se zaměřila na případné vedlejší účinky, jež by se mohly objevit v následné klinické praxi. V rámci studií nebyly zaznamenány anafylaktické reakce ani lokální reakce v místě aplikace. Úřad vzal v rámci schvalovacího procesu v potaz také výsledky dřívějších studií, hodnotících perorální formu léčivého přípravku. Bezpečnost opakovaného podávání přípravku je v současné době posuzována další studií, do které jsou zařazeni pacienti léčení chemoterapií antracyklinem a cyklofosfamidem.

Při souběžném použití přípravku Akynzeo a dalšího inhibitoru CYP3A4 by mohly být zvýšeny plazmatické koncentrace netupitantu. Při souběžném použití fixní kombinace fosnetupitantu/palonosetronu a léčivých přípravků, které indukují CYP3A4 (například rifampicinu), by mohly být sníženy plazmatické koncentrace netupitantu, což může vést ke snížení účinnosti. Přípravek může zvyšovat plazmatické koncentrace souběžně podávaných léčivých přípravků, jež jsou metabolizovány prostřednictvím CYP3A4. Pokud je současně s fosnetupitantem/palonosetronem podáván dexametazon, je potřeba snížit jeho dávku, protože systémová expozice dexametazonu se zvyšuje více než dvojnásobně.

Kombinovaná antiemetická terapie pomocí léčiv s různým mechanismem účinku je doporučeným postupem při léčbě nevolnosti a zvracení související s chemoterapií a nyní může být rozšířena o intravenózně podávanou fixní kombinaci fosnetupitant + palonosetron.

(pak)

Zdroje:
1. U. S. Food & Drug Administration. Drug Trials Snapshots: AKYNZEO. FDA, 2018 May 11. Dostupné na: www.fda.gov/drugs/informationondrugs/ucm607322.htm
2. Helsinn Group announces the FDA approval of the IV formulation of AKYNZEO (fosnetupitant/palonosetron) in the United States. Helsinn, 2018 Apr 20. Dostupné na: www.helsinn.com/news-and-events/helsinn-group-announces-the-fda-approval-of-the-iv-formulation-of-akynzeo-fosnetupitantpalonosetron-in-the-united-states



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#