#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pastilky Medistus® Antivirus: jednoduchá možnost prevence respiračních infekčních onemocnění a ochrany dutiny ústní

25. 10. 2021

V rámci hygieny dutiny ústní a dýchacích cest, respektive prevence respiračních infekčních onemocnění existují osvědčené postupy jako kloktání či proplachy nosu slanou vodou. Jsou však vázány na vhodné hygienické podmínky a dostatek času. Perorální pastilky představují vhodnou a snadnou alternativu prevence a ochrany dutiny ústní, zejména při pohybu mezi lidmi. Na trhu jsou nyní jako slibná možnost k dispozici pastilky Medistus® Antivirus, které dokáží inaktivovat například virus chřipky během 15 sekund. Jak přesně fungují a jakými výzkumy je podložena jejich účinnost?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Dutina ústní – klíčové místo v rozvoji virové infekce

Důležitým místem v rámci přenosu infekce je dutina ústní. Například slinné frakce získané od asymptomatických jedinců s prokázanou infekcí COVID-19 byly zdrojem přenosu viru SARS-CoV-2 ex vivo. Bylo též zjištěno, že existuje pozitivní korelace mezi slinnou virovou náloží a ztrátou chuti.

Slizniční bariéra ústní dutiny a orofaryngu je jednou z bran pro vstup infekce a místem replikace viru. Tuto bariéru tvoří jednak epitel, jednak sliny sloužící jako povlak chránící sliznici. Heterogenita ve složení těchto bariérových faktorů včetně rozdílného zastoupení buněčných subtypů je pravděpodobně jedním z faktorů určujících náchylnost k infekci.

Ačkoliv se čerstvě publikovaná studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Nature Medicine, zaměřuje především na vztah dutiny ústní a SARS-CoV-2, její závěry mohou být analogicky vztaženy i k dalším patogenům. Ovlivnění slizniční bariéry by proto mohlo být cestou k zastavení šíření závažných infekcí a epidemií, které způsobují.

Není pastilka jako pastilka

Zatímco běžné široce užívané orální pastilky určené k lokální léčbě zánětů dutiny ústní a hltanu jsou založené na dezinfekčním účinku a tlumení bolesti, v prevenci šíření závažných virových infekcí se jako účinné ukazují přípravky podporující právě slizniční bariéru. Takové pastilky jsou dostupné pod názvem Medistus® Antivirus a obsahují přírodní extrakt Kystosin® 200 na bázi přírodních biopolymerů a polyfenolů.

Mechanismus působení a klíčové benefity

Pastilky Medistus® Antivirus jsou novým zdravotnickým prostředkem, jehož účinnost a bezpečnost byly testovány podle Evropské směrnice 93/42/EHS, o zdravotnických prostředcích. Mezi hlavní účinky a výhody patří:

  • tvorba ochranného filmu a přirozené bariéry na sliznici úst a hltanu, která mechanicky brání průniku virů a bakterií do tělních buněk;
  • zvlhčení sliznice úst a hltanu;
  • preventivní působení;
  • nemožnost vzniku rezistence.

K dalším benefitům lze přidat fakt, že:

  • pastilky neobsahují konzervační látky a barviva, cukr, lepek ani laktózu;
  • nejsou známé žádné jejich nežádoucí vedlejší účinky ani kontraindikace;
  • jsou vhodné již pro děti starší 6 let.

Výsledky testování účinnosti

Účinek pastilek Medistus® Antivirus, respektive v nich obsaženého extraktu Kystosin® 200, byl úspěšně testován in vitro proti následujícím patogenům:

  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus pneumoniae
  • viry chřipky H1N1 a H2N2
  • virus MVA (modified vaccinia virus Ankara – reprezentativní vir pro obalené viry)

Všechny viry, které představují hrozbu globálních epidemií postihujících lidskou populaci, jsou přitom právě tzv. obalené viry. Jedná se např. o chřipkové viry, koronaviry, herpes viry, viry zika či ebola a HIV. Bylo prokázáno, že Kystosin® 200 dokáže v případě obalených virů po 10 minutách kontaktu snížit virovou nálož in vitro o více než 99,9 %.

Účinnost byla potvrzena i proti SARS CoV-2, kdy inhibice viru dosahovala až 99,8 % při nejdelší době expozice 30 minut. Již po expozici v délce 10 minut ovšem došlo ke snížení virového titru in vitro o 99,4 %.

Německý institut pro potravinářské technologie současně u pastilek Medistus® Antivirus prokázal dlouhou dobu mukoadheze. Je v principu zcela odlišné testovat jednu látku v čistém roztoku a její působení in vitro oproti finálnímu produktu s pomocnými látkami a dalšími látkami a bílkovinami ve slinách, které mohou účinnou látku například zcela neutralizovat (přípravek tak sice účinnou látku obsahuje, ale nefunkční). V případě Medistus® Antivirus se testoval roztok pastilky v umělých slinách, což přibližuje výsledky více k reálné klinické praxi.

Preklinická data a znalosti lidské fyziologie dávají předpoklad, že efekt po požití pastilky přetrvá zhruba 2 hodiny.

Zkrácená informace z návodu k použití

Zdravotnický prostředek Medistus® Antivirus pastilky je určen k prevenci infekčních a zánětlivých onemocnění dýchacích cest virového a bakteriálního původu tvorbou fyzikální (mechanické) bariéry na sliznici úst a hltanu. Používá se při zvýšeném riziku těchto infekcí, například při cestování hromadnou dopravou, při nákupech, v čekárně u lékaře nebo při osobních setkáních.

Aktivní složku tvoří extrakt Kistosyn® 200. Dalšími, pomocnými složkami jsou maltitol, sorbitol, čištěná voda, kyselina askorbová, kyselina citronová, aroma, rostlinný olej, extrakt stévie a olej z máty peprné.

Prostředek je vhodný pro děti starší 6 let. Doporučené denní dávkování: dospělí 3–6× denně, děti starší 12 let 3× denně, děti starší 6 let 1× denně. Pastilka se nechá pomalu rozpustit v ústech. Aby se zabránilo případným interakcím s léky podávanými perorálně, je třeba ponechat mezi jednotlivými podáními časový odstup 2 hodiny. Nežádoucí vedlejší účinky ani kontraindikace nejsou známé.

(tich)

Zdroje:
1. Huang N., Pérez P., Kato T. et al. SARS-CoV-2 infection of the oral cavity and saliva. Nat Med 2021 May; 27 (5): 892–903, doi: 10.1038/s41591-021-01296-8.
2. Medistus® Antivirus. Dostupné na: https://medistusantivirus.com/cs/odborne-informace/pro-zdravotniky/#toggle-id-1



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#