#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejzdravější potraviny pro mozek

1. 12. 2015

Jak vyplynulo z rozhovoru s dr. D. Ramseyem (docentem psychiatrie University College of Physicians & Surgeons, New York City) na kongresu Americké psychiatrické společnosti v letošním roce, strava je důležitá nejen pro kardiologické, endokrinologické a gastrointestinální zdraví, ale i pro zdraví psychiatrické. Dr. Ramsey ve spolupráci se Společností pro nutriční psychiatrii právě vytváří standardy „stravy zdravé pro mozek“.

Jak vyplynulo z rozhovoru s dr. D. Ramseyem (docentem psychiatrie University College of Physicians & Surgeons, New York City) na kongresu Americké psychiatrické společnosti v letošním roce, strava je důležitá nejen pro kardiologické, endokrinologické a gastrointestinální zdraví, ale i pro zdraví psychiatrické. Dr. Ramsey ve spolupráci se Společností pro nutriční psychiatrii právě vytváří standardy „stravy zdravé pro mozek“. Objevuje se stále více důkazů, že úpravou stravy můžeme příznivě ovlivnit duševní zdraví.

Mezi potraviny nejzdravější pro mozek patří:

  • Ryby a mořské plody, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky jsou obsaženy také v šalvěji a lnu, ale z rostlinných zdrojů jsou jen obtížně přeměňovány na kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která tvoří důležitou složku buněčné membrány neuronů. DHA také ovlivňuje expresi neurotrofních faktorů, což je přínosné pro osoby s poruchami nálady a úzkostí. Mušle, ústřice a škeble jsou také jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B12 a zinku, mořské ryby a plody obecně pak vitaminu D, jódu a chromu.
  • Listová zelenina, která obsahuje množství vlákniny, folátů, magnezia a vitaminu K. Překvapující je, že kapusta, hořčičné listy a čínské zelí jsou nejlepšími potravinovými zdroji vápníku na planetě, které předčí i mléko.
  • Oříšky, které obsahují hodně mononenasycených tuků, navozují pocit sytosti a pomáhají absorbovat živiny rozpustné v tucích. Jsou zdrojem vlákniny, manganu a selenu, železa, vitaminu E, ale obsahují i velké množství bílkovin.
  • Luštěniny, které spolu s oříšky představují výborný zdroj bílkovin. Červené fazole patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů a např. 1 šálek čočky obsahuje 18 g bílkovin a 90 % denní dávky folátů.

Pro zdraví mozku je prospěšné také občasné lačnění. Kromě příznivého vlivu na tělesnou hmotnost vyvolává ketózu a odbourávání ketonů prokázalo příznivý vliv na kognitivní funkce.

Zdá se, že rozvíjející se obor nutriční psychiatrie bude mít ještě hodně co říci. Vždyť jen 6 hodin pouhého rozhovoru o stravě s nutričním konzultantem v průběhu 2 let snížilo skóre deprese starších pacientů o 40 % (dle Beck Depression Inventory). To jsou velmi dobré zprávy vzhledem k současné prevalenci a incidenci duševních poruch.

(zza)

Zdroj: Stetka B. S. Beans, Greens, and the Best Foods for the Brain. Medscape Psychiatry,  July 07, 2015. Dostupné na http://www.medscape.com/viewarticle/847304_1 (navštíveno 26. 7. 2015).



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#