#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikronizovaný diosmin a flavonoidní frakce – co mají společného?

22. 2. 2021

Mikronizovaný diosmin a mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce jsou léčiva ze skupiny flavonoidů, které se jako venofarmaka/venoprotektiva používají v léčbě chronické žilní insuficience a hemoroidálního onemocnění. Obě mají řadu společných vlastností, které přibližujeme v následujícím textu. Jejich odlišnostem se poté bude věnovat jeden z navazujících článků v rámci tohoto tématu.

Úvod

Chronická žilní insuficience představuje závažný celosvětový problém s velmi vysokou prevalencí. Kauzální terapie zatím neexistuje, nicméně na počátku symptomatické léčby mají úspěch konzervativní postupy. K těm patří fyzikální terapie, tedy používání kompresních obinadel a elastických punčoch, a dále pak podávání venofarmak. Venofarmaka účinkují na úrovni žil i mikrocirkulace: snižují venózní distenzibilitu a redukují venostázu, ovlivňují aktivaci a adhezi leukocytů, snižují produkci mediátorů zánětu, zvýšenou kapilární permeabilitu i fragilitu, brání zánětlivým změnám, a především působí antiedematózně. K léčbě potíží spojených s chronickou žilní insuficiencí jsou určeny i flavonoidy.

Flavonoidní venofarmaka

Mikronizovaný diosmin a mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce jsou přírodního původu. Dva nejvýznamnější zástupci této skupiny, mikronizovaný diosmin a mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce, jsou si v mnohém podobné. Základem jejich výroby je extrakce hesperidinu ze slupek citrusových plodů. Tento flavonoid se následně polosynteticky zpracovává za vzniku diosminu a dalších flavonoidů. V případě mikronizovaného diosminu je podíl ostatních flavonoidů ve směsi přesně definován lékopisem. Farmakologický účinek vykazuje jak diosmin, tak hesperidin i další složky směsi.

Hesperidin a ostatní složky nejsou uvedeny v SPC přípravků obsahujících mikronizovaný diosmin právě z důvodu splnění lékopisné čistoty. Dle této specifikace Evropského lékopisu obsahuje mikronizovaný diosmin více účinné látky − diosminu − ve srovnání s mikronizovanou purifikovanou flavonoidní frakcí.

Venotonické flavonoidy jsou pro zlepšení biologické dostupnosti mikronizovány. Mikronizace upravuje velikost částic na jednotky mikrometrů, což umožní zvětšení povrchu a podpoří rozpustnost léčiva, a tedy i vstřebávaní v organismu.

Indikace

Obě jmenovaná léčiva jsou určena k léčbě příznaků a projevů chronické žilní insuficience dolních končetin, ať funkčních či organických: pocit tíhy, bolest, noční křeče, edém a trofické změny, včetně bércového vředu. Dále mohou být použity k léčbě akutní ataky hemoroidálního onemocnění a jako základní terapie subjektivních příznaků a funkčních objektivních projevů hemoroidálního onemocnění.

Kontraindikací podání je hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoliv látku pomocnou. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou projevy gastrointestinální nesnášenlivosti, jiné NÚ jsou vzácné.

Úhrada ze zdravotního pojištění

Mikronizovaný diosmin a mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce mají status léčivého přípravku, nikoliv doplňku stravy, patří tedy do kompetence Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který schvaluje jejich jakost, bezpečnost a účinnost.

Obě léčiva mají stanovenu úhradu ze zdravotního pojištění. Přípravky jsou hrazeny při symptomatické léčbě chronické žilní nemoci s objektivními známkami onemocnění, jako jsou viditelné varixy, edémy, kožní změny, případně při průkazu refluxu a žilní hypertenze ultrazvukovým vyšetřením cév. Úhrada léčby je ukončena v případě, že po 2–3 měsících není dosaženo klinicky významného zlepšení. Dále je stanovena úhrada při léčbě bércových vředů − v tomto případě je na projev zlepšení stanovena lhůta 6 měsíců. Úhrada v případě lymfedému není stanovena, neboť formálně jde stále o léčbu off-label, přestože v této indikaci mají flavonoidní venofarmaka prokázané příznivé účinky a rovněž se hojně předepisují.

Závěr

Léčiva s mikronizovaným diosminem a mikronizovanou purifikovanou flavonoidní frakcí se řadí k účinným venofarmakům používaným v léčbě chronické žilní insuficience a projevů hemoroidálního onemocnění. Obě sdílejí mnoho podstatných vlastností, od způsobu získávání přes mechanismus účinku na žilní stěnu až po indikace a kontraindikace. Stejným způsobem je k nim přistupováno i z hlediska plátce zdravotní péče.

(saz)

Zdroje:
1. Slíva J., Karetová D. Komentáře k analýze složení směsi flavonoidů v tabletách Diozen 500 mg metodou UHPLC. Vnitřní lékařství 2021; 67 (1): 85.
2. Diozen. Síla diosminu. Zentiva, 2019.
3. SPC Diozen. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0243066&tab=texts



Štítky
Dermatologie Diabetologie Gynekologie a porodnictví Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#