#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika a management intersticiálních plicních procesů spojených s revmatoidní artritidou

3. 1. 2024

Intersticiální plicní procesy (IPP) patří mezi časté, ale zároveň nedostatečně diagnostikované komplikace revmatoidní artritidy (RA), které značně zvyšují morbiditu a mortalitu nemocných. IPP se mohou vyskytnout v kterémkoliv stadiu RA a jejich klinický obraz je u těchto pacientů rozmanitý. Obrazy obvyklé intersticiální pneumonie (UIP) a nespecifické intersticiální pneumonie (NSIP) jsou pak nejčastějšími nálezy na CT s vysokým rozlišením (HRCT). Část pacientů s IPP asociovaným s RA může mít progredující fenotyp plicního postižení charakterizovaný nálezem rozšiřujících se fibrotických změn na HRCT, poklesem plicních funkcí, zhoršením respiračních symptomů a časnou mortalitou. Nedávno publikovaná přehledová práce shrnuje strategie záchytu, monitorování a managementu IPP u RA.

Prevalence a rizikové faktory RA-IPP

Prevalence RA-IPP se pohybuje v rozmezí 10−61 % v závislosti na použité definici onemocnění. Přibližně u 10−18 % pacientů s RA se objevuje symptomatický nebo klinicky významný IPP (abnormální nález na HRCT, odchylky ve funkčním vyšetření plic a časná mortalita). Mezi rizikové faktory se řadí vyšší věk, mužské pohlaví, kouření, aktivní synovitida, séropozitivní RA a polymorfismus v genu MUC5B. IPP se ovšem může objevit i u pacientů s RA bez těchto rizikových faktorů.

Diagnostika a screening RA-IPP

Klinické vyšetření u pacientů suspektních pro RA-IPP zahrnuje kromě jiného funkční vyšetření plic, HRCT a v některých případech bronchoalveolární laváž (BAL). Zlatým standardem diagnostiky je provedení HRCT, které charakterizuje typ a závažnost IPP a současně vyloučí jiné příčiny postižení plic (infekce, malignity, léky navozené poškození). Nejčastějším nálezem bývá obraz UIP (přítomnost retikulací, trakčních bronchiektázií a obraz tzv. voštinovité plíce). Méně častý je obraz NSIP, kde vedle retikulací převažují známky zánětu (denzity mléčného skla). Chirurgická biopsie plic je vyhrazena pro pacienty s atypickým nálezem na HRCT.

Pro včasné zahájení léčby RA-IPP je důležitá její brzká detekce. V okamžiku zjištění RA-IPP již pacienti mohou mít značně postižené plicní funkce (snížená usilovná vitální kapacita /FVC/ a difuzní kapacita plic pro oxid uhelnatý /DLCO/). Jednotný doporučený postup pro screening IPP u nemocných s RA však zatím neexistuje. Klíčovou roli v něm hraje především ošetřující revmatolog. Ten by se měl při každé kontrole pacienta s RA zaměřit na přítomnost respiračních symptomů (např. námahová dušnost, suchý kašel), provést poslechové vyšetření plic a všechny nemocné s progresivním nebo abnormálním auskultačním nálezem (krepitus) odeslat na HRCT, popřípadě k pneumologovi. Nelze spoléhat na nepřítomnost respiračních příznaků (námahové dušnosti či kašle). Mnoho pacientů zůstává asymptomatických, případně jsou tyto potíže podhodnocené vzhledem k omezené mobilitě nemocných s kloubním postižením. Nízkou senzitivitu a specificitu má rovněž funkční vyšetření plic a rtg hrudníku. HRCT tedy zůstává nejvhodnějším vyšetřením, jeho přínos spočívá i v detekci subklinických a dosud asymptomatických forem RA-IPP. Pro vhodné načasování HRCT a snížení radiační zátěže je možné využít ultrazvukové vyšetření plic.

Monitorování a management RA-IPP

Pravidelné sledování pacientů s RA-IPP je velmi důležité pro odhalení progrese postižení. Stejně jako v případě screeningu nejsou ani pro monitorování průběhu onemocnění k dispozici žádné doporučené postupy. V praxi je vhodným postupem během každé kontroly u revmatologa zjistit výskyt příznaků, 1× za 3−6 měsíců stanovit FVC a DLCO a 1× ročně provést HRCT vyšetření. To může kromě progrese IPP zachytit rozvoj dalších komplikací (plicní hypertenze, neoplazie). Pro detekci dalšího zhoršování stavu u pacientů se středním až závažným plicním postižením je nejpřínosnější funkční vyšetření plic, které je v těchto případech senzitivnější než HRCT. I když role HRCT a funkčního vyšetření plic zatím není zcela jasná, obě vyšetření jsou komplementární a jsou důležitá při monitorování pacientů s RA-IPP.

Ani pro terapii RA-IPP neexistují mezinárodní doporučení. Určitě má být individualizovaná a přizpůsobená potřebám konkrétního pacienta. Má vycházet z multidisciplinárního posouzení závažnosti a progrese IPP, kloubního postižení, dalších projevů RA a komorbidit. Roli může hrát i nález na HRCT. Primárně zánětlivé stavy reagují lépe na protizánětlivou nebo imunosupresivní terapii než fibrotizující onemocnění. Bylo provedeno několik studií věnovaných vlivu léčiv využívaných v terapii RA (především methotrexátu) na vývoj IPP. Z jejich výsledků vyplynulo, že methotrexát zpomaluje progresi RA-IPP a brzdí zhoršování plicních funkcí. Vzhledem k nedostatku dat z randomizovaných klinických studií zatím nelze vyvodit závěr o efektu mykofenolátu, cyklofosfamidu a kortikosteroidů. Zkoumán byl rovněž vliv léčiv využívaných v terapii IPP. Studie INBUILD se zabývala účinností nintedanibu u 663 pacientů s IPP, z nichž 89 mělo RA-IPP. Výsledky potvrdily zpomalení poklesu plicích funkcí po 1 roce i během dlouhodobého sledování. Nintedanib byl schválen u pacientů s chronickou progresivní fibrotizující IPP. Nemocní, kteří trpí závažnou formou RA-IPP s neuspokojivou odpovědí na maximální farmakologickou léčbu, jsou potom indikovaní k transplantaci plic.

Závěr

I když jsou známé rizikové faktory IPP u pacientů RA, může se tato komplikace objevit i u nemocných bez rizikových faktorů. Často proto bývá zachycena až v rozvinutém stadiu. Zásadní je tedy časná detekce a pravidelné monitorování pacientů s RA-IPP. Ideálním cílem terapie je navození remise RA a zastavení progrese RA-IPP, v praxi toho však často nebývá dosaženo. Managementem a monitorováním tohoto onemocnění se vždy musí zabývat multidisciplinární tým, který společně přizpůsobí postup a cíle léčby potřebám konkrétního pacienta.

(kali)

Zdroj: Koduri G., Solomon J. J. Identification, monitoring, and management of rheumatoid arthritis-associated interstitial lung disease. Arthritis Rheumatol 2023 Jul 3, doi: 10.1002/art.42640 [Epub ahead of print].



Štítky
Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Radiodiagnostika Revmatologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Progredující fibrotizující intersticiální plicní procesy
Autoři: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D., MUDr. Ladislav Lacina, MUDr. Ivana Janíčková, prim. MUDr. Lucie Valentová Bartáková

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#