#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Udržení terapeutické dávky levothyroxinu po celou dobu použitelnosti

23. 2. 2022

Levothyroxin je lékem volby u pacientů s hypofunkcí štítné žlázy. Je však také jednou z látek s úzkým terapeutickým rozmezím, což zvyšuje riziko předávkování či poddávkování, a to především u rizikových skupin. Inovativní formulace levothyroxinu garantuje udržení obsahu léčiva v rozpětí 95–105 % po celou dobu použitelnosti přípravku.

Úzké terapeutické rozmezí

Levothyroxin je nyní dostupný v 9 silách – od 50 do 200 μg (50, 75, 88, 100, 112, 125, 137, 150 a 200 μg), což umožňuje ve většině případů podávání v 1 tabletě 1× denně. Biologická dostupnost léčiva je však ovlivnitelná mnohými faktory (lékové a potravinové interakce, funkce jater a gastrointestinálního systému, kouření, věk, pohlaví), a navíc může během doby použitelnosti docházet k degradaci účinné látky v tabletě, což může vést k nedostatečnému dávkování a dekompenzaci pacienta. Také záměna jednoho přípravku za druhý může zapříčinit rozdíly v absorpci léčiva.

Kontrola léčby je nezbytností

U léčiv s úzkým terapeutickým rozmezím je vhodné využít buď monitorování plazmatických koncentrací léčiva (TDM; např. u některých antibiotik či antiepileptik), nebo monitorování farmakologického účinku léčiva (např. stanovení INR při léčbě warfarinem nebo TSH při léčbě levothyroxinem). Důležité je to především při zahájení terapie a titrování do optimální dávky, ale i při významných změnách klinického stavu pacienta, při záměně přípravku (např. z originálu na generikum) nebo při změně složení přípravku (např. po inovaci pomocných látek).

Při léčbě levothyroxinem je třeba věnovat zvýšenou pozornost rizikovým skupinám jako jsou těhotné ženy, děti, starší pacienti, pacienti s karcinomem štítné žlázy nebo kardiovaskulárním onemocněním, u kterých i malá změna dávky může mít významný klinický dopad. Při změně v terapii je doporučena kontrola účinku, a tedy i dávkování po 6–8 týdnech vyšetřením hladiny tyreotropinu – tyreoideu stimulujícího hormonu (TSH).

Generická substituce a její limitace

Na českém trhu je velké množství přípravků s obsahem levothyroxinu, a ačkoliv jsou z regulačního pohledu považovány za bioekvivalentní, jejich záměna (generická substituce) není kvůli úzkému terapeutickému rozmezí doporučovaná.

Garantovaný obsah účinné látky

Přípravek Euthyrox® obsahuje formulaci levothyroxinu s nižší variabilitou obsahu účinné látky (95–105 %) po celou dobu použitelnosti léčiva (3 roky). Inovace, která se dostala na český trh v průběhu podzimu roku 2019, má příznivý dopad na udržení konstantní dávky v tabletách po celou dobu použitelnosti a byla dosažená změnou pomocných látek. Laktóza byla nahrazená mannitolem, který zaručuje lepší stabilitu účinné látky. Uvedená změna umožňuje užívání léku pacienty s laktózovou nesnášenlivostí. Nově přidanou pomocnou látkou této formulace je kyselina citronová coby stabilizátor, který zabraňuje degradaci levothyroxinu v čase úpravou a udržením pH a antioxidačním působením.

Závěr

U léků s úzkým terapeutickým rozmezím je kladen velký důraz na správné dávkování. I mírné odchylky v absorpci nebo obsahu účinné látky v lékové formě se mohou projevit na kompenzaci pacienta. Inovativní formulace levothyroxinu garantuje stabilitu obsahu léčivé látky v rozpětí 95–105 % po celé 3 roky, čímž přispívá k bezpečnosti a účinnosti léčby.

(lexi)

Zdroje:

  1. Gottwald-Hostalek U., Uhl W., Wolna P. et al. New levothyroxine formulation meeting 95–105 % specification over the whole shelf-life: results from two pharmacokineetic trials. Curr Med Res Opin 2017; 33 (2): 169−174, doi: 10.1080/03007995.2016.1246434.
  2. FDA acts to ensure thyroid drugs don’t lose potency before expiration date. U.S. Food and Drug Administration, 2007 Oct 3. Dostupné na: www.fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/fda-acts-ensure-thyroid-drugs-dont-lose-potency-expiration-date 
  3. Informační dopis – Euthyrox. Státní ústav pro kontrolu léčiv, 23. 9. 2019. Dostupné na: www.sukl.cz/leciva/informacni-dopis-euthyrox 


Štítky
Endokrinologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#