#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ozanimod rozšiřuje možnosti léčby ulcerózní kolitidy u dospělých pacientů

9. 5. 2023

Jak vyplývá z přehledového článku loni publikovaného v časopisu Drugs, ozanimod je účinné a dobře snášené léčivo u dospělých pacientů se středně těžkou a těžkou ulcerózní kolitidou (UC), a to v iniciální fázi léčby i v udržovací fázi po dosažení remise.

Indikace

Perorální modulátor receptoru pro sfingosin-1-fosfát (S1PR) ozanimod byl původně schválen k léčbě relabující-remitující roztroušené sklerózy (RRRS). Nyní je v EU indikován také k léčbě dospělých pacientů se středně těžkou až těžkou aktivní ulcerózní kolitidou, u nichž nebylo dosaženo adekvátní odpovědi na léčbu konvenčním přípravkem nebo biologickou léčbu, přestali na ni přestali odpovídat nebo ji netolerovali.

Mechanismus účinku

Ozanimod je silný modulátor S1PR s vysokou afinitou k receptorům S1PR1 a S1PR5. Mechanismus účinku, jakým ozanimod dosahuje svého terapeutického účinku u ulcerózní kolitidy, není dosud přesně znám. Předpokládá se však, že by mohl souviset s navozeným snížením migrace lymfocytů do střeva. Větší pokles je přitom pozorován u lymfocytů podílejících se na získané (adaptivní) imunitní odpovědi, zatímco vrozenou imunitní odpověď látka ovlivňuje minimálně.

Farmakodynamické vlastnosti

V randomizovaných kontrolovaných studiích snížil ozanimod během indukční fáze léčby ulcerózní kolitidy hladinu zánětlivých střevních markerů – fekálního kalprotektinu a fekálního laktoferinu – a tento pokles přetrvával i v udržovací fázi léčby. Ve studii fáze III True North snížil ozanimod v iniciální i udržovací fázi hladinu cirkulujících neutrofilů a fragment CPa9 degradace kalprotektinu navozené elastázou lidských neutrofilů, což jsou markery zvýšeného systémového zánětu.

Vzhledem k tomu, že signalizace S1P ovlivňuje srdeční funkce, mohou mít modulátory S1PR dopad kardiovaskulární funkce a srdeční frekvenci. Ozanimod může navodit přechodné snížení srdeční frekvence, ale nevede k prodloužení intervalu QTc a nevyvolává klinicky významnou bradykardii.

Klinická účinnost a bezpečnost

Klinická účinnost a bezpečnost ozanimodu v léčbě středně těžké a těžké ulcerózní kolitidy u dospělých byla prokázána ve 2 randomizovaných dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných studiích fáze III. Jednalo se o základní 52týdenní studii fáze III True North zahrnující 1012 pacientů a 32týdenní studii fáze II Touchstone se 197 pacienty. Obě měly iniciální a udržovací fázi a následné otevřené prodloužení.

Ve studii True North ozanimod v porovnání s placebem významně zvýšil podíl pacientů, kteří dosáhli klinické remise na konci indukční i udržovací fáze. Podobné výsledky ukázala i studie Touchstone. Data z dlouhodobého otevřeného prodloužení obou studií ukazují, že účinnost ozanimodu přetrvává až 142, respektive 200 týdnů.

Ozanimod byl v těchto studiích obecně dobře tolerován a jeho profil snášenlivosti byl podobný v indukční i udržovací fázi léčby. Nežádoucí příhody zvláštního zájmu zahrnující odchylky jaterních testů, změny počtu lymfocytů, infekce a příhody související se srdeční funkcí mají obecně nízkou incidenci a jsou zvládnutelné a přechodné. Podíl pacientů, kteří vysadí léčbu ozanimodem z důvodu výskytu nežádoucích příhod, je minimální.

Ozanimod v praxi

Ozanimod se podává perorálně v 1 denní dávce s jídlem i bez něj, s titrací dávky během 7 dnů z 0,23 na 0,92 mg/den. Před zahájením terapie a během jejího podávání je třeba sledovat úplný krevní obraz, srdeční a jaterní funkce, stav očkování a další užívanou medikaci.

Kontraindikace ozanimodu zahrnují imunodeficienci, těžké jaterní poškození, atrioventrikulární blok typu II 2. stupně a atrioventrikulární blok 3. stupně nebo sick-sinus syndrom, pokud pacient nemá funkční pacemaker.

(zza)

Zdroje:
1. Paik J. Ozanimod: a review in ulcerative colitis. Drugs 2022 Aug; 82 (12): 1303−1313, doi: 10.1007/s40265-022-01762-8.
2. Harris S., Wu C., Li Y. et al. The effect of ozanimod on circulating neutrophils: results from the True North study of patients with moderately to severely active ulcerative colitis. DDW 2022: Tu1466. Dostupné na: https://eposters.ddw.org/ddw/2022/ddw-2022/355630/sarah.harris.the.effect.of.ozanimod.on.circulating.neutrophils.results.from.html
3. SPC Zeposia. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/zeposia-epar-product-information_cs.pdf

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

Obchodní sdělení společnosti Bristol-Myers Squibb spol. s r.o
2084-CZ-2300029



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#