#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak může inosin pranobex pomoci při virových infekcích?

16. 2. 2023

Inosin pranobex je pro své imunomodulační a antivirotické účinky již delší dobu užíván k profylaxi i terapii různých virových infekcí. Níže shrnujeme jeho mechanismus působení, indikace, způsob užívání a nežádoucí účinky.

Mechanismus působení

Inosin pranobex (IP; též inosin-acedoben-dimepranol nebo methisoprinol) je syntetický purinový derivát s imunomodulačním a antivirotickým (virostatickým) účinkem (ovlivňuje množství virové RNA a potlačuje replikaci některých virů). Působí jak na nespecifické, tak specifické imunitní mechanismy. IP urychluje prezentaci antigenu a tvorbu virově specifických protilátek, cytotoxických T lymfocytů a prozánětlivých cytokinů, čímž posiluje imunitní systém u imunosuprimovaných pacientů.

IP byl v malé studii se zdravými dobrovolníky schopen aktivovat proliferaci a diferenciaci NK buněk. U 5 zdravých dobrovolníků bylo pozorováno zvětšení podílu NK buněk v celkovém počtu lymfocytů v periferní krvi během 90 minut, 5. den byl tento trend pozorován téměř u všech subjektů, přičemž ≥ 2násobný přírůstek NK buněk přetrvával až do ukončení doby sledování v den 14.

IP a virové infekce

Pro své výše zmíněné účinky je inosin pranobex schválen k užití u dospělých, dospívajících a dětí starších 1 roku. U pacientů s imunodeficitem, zejména poruchou buněčné imunity (zmenšení počtu nebo zhoršení funkce T lymfocytů), je užíván k léčbě těžších či recidivujících virových infekcí, hlavně respiračních. Řada studií prokázala zmírnění a zkrácení doby trvání příznaků akutních virových respiračních onemocnění (např. chřipky) ve srovnání s placebem.

Dále se užívá k léčbě následujících virových infekcí:

  • recidivující herpetické infekce (herpes labialis a genitalis, herpes zoster)
  • subakutní sklerotizující panencefalitida
  • cytomegalové infekce
  • condylomata accuminata, mukokutánní a vulvovaginální infekce nebo infekce vyvolané lidským papilomavirem (HPV) postihujícím sliznici děložního hrdla

V akutní fázi virové infekce je obvykle užíván v celkové denní dávce 50 mg/kg (tj. zpravidla 2 tablety 3–4× denně, s maximální možnou dávkou 4 g denně), v udržovací terapii potom v dávce 0,5–1 g denně. U akutních virových onemocnění s krátkým průběhem činí obvyklá doba léčby 5–10 dní a má pokračovat ještě minimálně 1–2 dny po odeznění příznaků. Léčba onemocnění s delším průběhem má pokračovat ještě 1–2 týdny po odeznění příznaků. V případě rekurentních infekcí lze dávku v udržovací fázi redukovat na 1–2 tablety denně.

Bezpečnostní profil

Lék je obecně dobře snášen. Při dlouhodobém užívání vyšších dávek se může objevit přechodná nevolnost. Nejčastěji hlášeným nežádoucím účinkem je reverzibilní zvýšení hladiny kyseliny močové v séru a moči (častěji u mužů a starších pacientů). Proto je potřeba zvýšené opatrnosti u pacientů s dnavou artritidou, urolitiázou a renální insuficiencí. Vhodné je pravidelné monitorování koncentrace kyseliny močové a renálních parametrů.

(mafi)

Zdroje:
1. Rumel Ahmed S., Newman A. S., O'Daly J. et al. Inosine acedoben dimepranol promotes an early and sustained increase in the natural killer cell component of circulating lymphocytes: a clinical trial supporting anti-viral indications. Int Immunopharmacol 2017; 42: 108–114, doi: 10.1016/j.intimp.2016.11.023.
2. Slíva J., Pantzartzi C. N., Votava M. Inosine pranobex: a key player in the game against a wide range of viral infections and non-infectious diseases. Adv Ther 2019; 36 (8): 1878–1905, doi: 10.1007/s12325-019-00995-6.
3. SPC Isoprinosine. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC136224.pdf&type=spc&as=isoprinosine-spc



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
HPV infekce a lidský papilomavirus
Autoři: MUDr. Jiří Dvořák

HPV infekce a kondylomata z pohledu gynekologa a imunologa
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová, MUDr. Michal Mihula

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#