#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tři různá dávkovací schémata emicizumabu vykazují vysokou efektivitu v léčbě hemofilie

4. 7. 2019

Různá dávkovací schémata emicizumabu mohou zlepšit adherenci hemofiliků k léčbě a zvýšit tak celkový terapeutický potenciál tohoto léčiva. Přinášíme stručný přehled jednotlivých terapeutických režimů.

Dlouhý poločas nabízí různá dávkovací schémata

Emicizumab je subkutánně podávaná humanizovaná bispecifická monoklonální protilátka, která je schválená pro léčbu osob s hemofilií A s přítomnosti inhibitoru faktoru VIII (FVIII) nebo bez ní, a to bez ohledu na věk. Díky dlouhému biologickému poločasu je v současné době možné emicizumab podávat ve 3 různých dávkovacích schématech, jež se ve studiích ukázala být efektivní. Méně časté podávání léku může zlepšit adherenci nemocných k předepsané léčbě a současně stále zajišťovat účinnou prevenci krvácení.

Jedenkrát týdně

Klasické schéma zahrnuje 4týdenní nasycovací období, kdy je emicizumab podáván v dávce 3 mg/kg 1× týdně, poté se přechází na udržovací podávání v dávce 1,5 mg/kg 1× týdně.

Jedenkrát za dva týdny

Další možné schéma zahrnuje stejné nasycovací období a následně je emicizumab podáván v dávce 3 mg 1× za 2 týdny. Vedle adherence pacienta je také výhodné přizpůsobit schéma podávání dostupné síle balení emicizumabu tak, aby případné nevyužité množství léku bylo co nejmenší.

Jedenkrát měsíčně je také možné

Studie HAVEN 4 ukázala, že podávání emicizumabu v dávce 6 mg/kg 1× za 4 týdny, následující opět po nasycovací periodě, ve které je emicizumab podáván 1× týdně v dávce 3 mg/kg po dobu 4 týdnů, vede taktéž ke klinicky významné kontrole krvácení.

Závěr

Všechny tři uvedené režimy byly ve studijní populaci pacientů dobře tolerované. Při farmakokinetickém hodnocení vedly všechny tři k dosažení terapeutických plazmatických koncentrací emicizumabu.

(eza)

Zdroje:

  1. Mahlangu J., Oldenburg J., Paz-Priel I. et al. Emicizumab prophylaxis in patients who have hemophilia A without inhibitors. N Engl J Med 2018; 379: 811–822, doi: 10.1056/NEJMoa1803550.
  2. Pipe S. W., Shima M., Lehle M. et al. Efficacy, safety, and pharmacokinetics of emicizumab prophylaxis given every 4 weeks in people with haemophilia A (HAVEN 4): a multicentre, open-label, non-randomised phase 3 study. Lancet Haematol 2019 Jun; 6 (6): e295–e305, doi: 10.1016/S2352-3026(19)30054-7.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#