#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam a možnosti testování hemoglobinu a cholesterolu v ordinacích lékařů

22. 7. 2021

Přenosná zařízení určená k testování parametrů z krve umožňují provádět přesná a rychlá měření na základě snadné manipulace. Používat je mohou lékaři, ale i pacienti v domácím prostředí. Hlavním benefitem je možnost včasného odeslání k detailnějšímu vyšetření a časného zahájení léčby pacienta při zjištění patologických hodnot.

Reklamní sdělení:

Úvod

Metody vyšetřování krevních parametrů můžeme rozdělit na měření pomocí laboratorních analyzátorů a systémy point-of-care testování (POCT; tj. in vitro měření v místě péče o pacienta). Zásadní výhodou POCT systémů je bezbolestnost a flexibilní možnost stálého používání. Při laboratorní diagnostice je naopak nevýhodou právě nepříjemný či bolestivý odběr vzorku krve.

inzerce:

Hemoglobinové testery

Měření celkové koncentrace hemoglobinu v krvi je nezbytnou součástí screeningu dárců krve, vyšetřování rizikových pacientů i péče o hospitalizované osoby. Jedním z cílů screeningu dárců krve je detekce anémie, a tedy i zahájení adekvátní léčby

Systémy Mission© Hemoglobin od společnosti ACON mají unikátní design s velkým LCD displejem, který umožňuje snadné přečtení výsledků. Velikost testovacích proužků zaručuje, že je měření testerem velmi přesné a vyrovná se laboratorním analyzátorům, ačkoliv je k měření zapotřebí pouze 10 μl krve. Mission© Plus Hemoglobin Meter detekuje koncentraci hemoglobinu mezi 4,5 a 25,6 g/dl a rovněž hematokrit mezi 13 a 75 %.

Výsledky měření se na displeji objeví za méně než 15 vteřin a lze je rychle převést do jiného zařízení pomocí mini USB portu. Celkově lze v paměti uchovávat 1000 měření s datem, časem a číslem pacienta. Zařízení je přenosné, nabíjené bateriemi a lze s ním testovat kapilární i venózní krev. Manipulace s přístrojem je velmi jednoduchá, ovšem není určená pro laiky.

Cholesterolové testery

Hypercholesterolémie (koncentrace cholesterolu v plazmě ≥ 5 mmol/l) je rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních (KV) onemocnění a cévní mozkové příhody. Současná literatura naznačuje, že POCT systémy ovlivňují prognózu pacientů tím, že umožňují screening a dřívější odeslání pacienta s dyslipidémií k dalším vyšetřením a následně časné zahájení adekvátní terapie.

Monitorovací systém Mission© Cholesterol nabízí měření lipidového panelu pro profesionály i pacienty samotné. Zařízení disponuje velkým a dobře čitelným displejem, rychlým měřením, kompaktním designem a rozšířenou pamětí pro ukládání až 200 měření. Obsahuje kompletní lipidový panel (avšak umožňuje i stanovení jednotlivých parametrů), tj.:

  • Celkový cholesterol (CHOL).
  • Vysokodenzitní lipoprotein (HDL) – redukuje riziko kardiovaskulárních onemocnění přenášením LDL z cév k metabolizaci.
  • Triacylglyceroly (TAG) – nejběžnější forma tuků v těle.
  • Vypočítaný lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) – přispívá ke vzniku aterosklerotických plátů v cévách, a zvyšuje tak riziko KVS onemocnění.
  • Vypočítaný poměr CHOL/HDL – predikuje riziko vzniku KVS onemocnění, kdy vyšší poměr znamená vyšší riziko.
  • Zhodnocení kardiovaskulárního rizika – riziko vzniku KVS onemocnění v následujících 10 letech.

Klinická hodnocení srovnávala monitorovací systém Mission© Cholesterol s laboratorním analyzátorem Roche Cobas© c111 chemistry a zjistila, že jejich přesnost je srovnatelná. Metodou měření je reflexní fotometrie, výsledek je k dispozici za méně než 2 minuty a k měření lze využít kapilární či venózní plnou krev nebo sérum či plazmu (10 μl pro individuální parametry a 35 μl pro lipidový panel). Rozmezí měření činí pro celkový cholesterol 2,59−12,93 mmol/l, pro HDL-c 0,39−2,59 mmol/l a pro triacylglyceroly 0,51−7,34 mmol/l.

Závěr

Vyšetření některých parametrů v krvi pacientů v ordinacích lékaře pomocí přenosných zařízení podává rychlé a přesné informace bez nutnosti invazivních zákroků a odesílání do laboratoře. Měření koncentrace hemoglobinu a hematokritu v krvi pomůže snadněji vystopovat rizikové pacienty a rychle terapeuticky zakročit při výskytu anémie. Měření lipidů v krvi umožní snadnější identifikaci pacientů s rizikem výskytu kardiovaskulárních onemocnění a jejich dispenzarizaci.

(saz)

Zdroje:
1. Dietzel F., Dieterich P., Dörries F. et al. Invasive and non-invasive point-of-care testing and point-of-care monitoring of the hemoglobin concentration in human blood − how accurate are the data? Biomed Tech (Berl) 2019; 64 (5): 495−506, doi: 10.1515/bmt-2018-0066.
2. Mission® Hemoglobin. ACON Laboratories, Inc., 2020. Dostupné na: www.aconlabs.com/brands/mission/mission-hemoglobin
3. Mission® Cholesterol. ACON Laboratories, Inc., 2020. Dostupné na: www.aconlabs.com/brands/mission/mission-cholesterol



Štítky
Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé Praktické lékařství pro děti a dorost Hematologie a transfuzní lékařství Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#