#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světový den pomočování 2022: Pomozte rodičům (vy)řešit tuto nepříjemnou obtíž

24. 5. 2022

Světový den pomočování má mezi významnými dny, které se týkají zdraví, své nezastupitelné místo. Noční pomočování postihuje přibližně 15 % 5letých dětí a pro většinu rodičů představuje značnou zátěž. Poskytnutí odborné pomoci − a především celkové podpory − od pediatrů, urologů či nefrologů je proto zcela na místě.

Bez trestání, zato s pochvalou

Noční pomočování může velmi narušit chod rodiny. Kombinace nepříjemné zátěže v podobě nočního převlékání a výměny prostěradel, obav, zda se nejedná o závažnější zdravotní problém, a frustrace může některé rodiče vést k nevhodnému postupu řešení situace. Trestání, vyhrožování či zastrašování však nepatří ani náznakem ke správnému přístupu k nočnímu pomočování, což by rodičům dětí s tímto problémem měl zdůraznit každý lékař. Jeho role průvodce touto problematikou nespočívá jen v řádném vyšetření dětského pacienta, vyloučení komorbidit a doporučení vhodných opatření nebo nastavení terapie, ale také v pečlivé edukaci, motivaci a podpoře adherence. Motivační strategie může mít různé podoby − od zapojení dítěte do převlékání mokré postele přes pochvaly za suché noci až po vlastní, dětmi vytvářené záznamy o nočním pomočování.

Inzerce

Co rodičům usnadní situaci? Vysvětlit příčiny i postupy

Pro řadu rodičů je noční pomočování velkou neznámou, u níž si neuvědomují, že jejich negativní reakce mohou být pro potomka velmi zraňující. Řada dětí totiž pomočování nevnímá jako problém až do doby, kdy se ocitne pod tlakem rodičů. Pokud se rodiče s dětmi vydají řešit tento problém k lékaři, zásadním krokem je srozumitelné vysvětlení všech možných příčin nočního pomočování a představení všech možností řešení. Jedná se jak o režimová opatření a vhodné nastavení pitného režimu, tak také prezentaci enuretického alarmu, správného nácviku mikce, různých motivačních opatření i farmakoterapie, v níž se v první linii léčby uplatňuje desmopresin.

Ani správně indikovaná léčba ovšem nemusí být zárukou úspěchu, proto je potřeba zjišťovat celkovou motivaci a postoj rodiny k řešení problému již před zvolením konkrétního postupu. Rodiče by měli být informováni, že například u léčby enuretickým alarmem nemusí neúčinnost znamenat, že alarm nezafunguje o několik měsíců později. Měli by také vědět, že medikace nemusí mít vždy trvalý efekt a že po jejím vysazení je pozorována vysoká míra relapsů. Stejně jako je tomu u jiných diagnóz, si také noční pomočování žádá pečlivou a otevřenou komunikaci lékařů s rodiči.

Nenechejte světový den bez povšimnutí

Světový den nočního pomočování je kromě připomenutí této diagnózy jako takové rovněž příležitostí aktivně se ptát rodičů, zda se s těmito obtížemi u svých dětí nepotýkají, zjistit, jak je případně řeší, a nabídnout jim všechny možnosti zvládnutí tohoto častého problému.

(pak)

Zdroje:

  1. Lasser J. What can parents do about bedwetting? Psychology Today, 2018 Feb 4. Dostupné na: www.psychologytoday.com/intl/blog/school-and-family-matters/201802/what-can-parents-do-about-bedwetting
  2. Kim S. C., Pope J., Gabica M. J. Motivational therapy for bedwetting. Healthwise, MyHealth.Alberta.ca, 2021 Jun 16. Dostupné na: https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=hw211687
  3. Drlík M., Flögelová H., Dítě Z., Trachta J. Rozšířená doporučení pro diagnostiku a léčbu dětí s nočním pomočováním. Česká urologie 2018; 22 (3): 164−175. 

CZ-URO-2200007



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#