#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nošení roušek proti COVID-19 – novodobý způsob „variolace“?

4. 12. 2020

SARS-CoV-2 sice pokračuje v globálním šíření, je však možné, že jeden z pilířů kontroly pandemie COVID-19 – nošení roušky – může pomoci snížit míru závažnosti onemocnění a zvýšit šanci na asymptomatický průběh u nově infikovaných. Pokud se tato hypotéza potvrdí, mohlo by se univerzální nošení roušek stát formou „variolace“, která by napomohla vytvoření imunity a zpomalila šíření viru, než se dočkáme očkování? Tuto optiku pohledu na věc nabízejí ve svém příspěvku v říjnovém New England Journal of Medicine infektologové a epidemiologové z Kalifornské univerzity v San Francisku.

Když se v březnu 2020 objevily zprávy o vysokých dávkách vylučování viru SARS-CoV-2 z nosů a úst presymptomatických či asymptomatických pacientů, které se rovnaly dávkám viru vylučovaným pacienty se symptomy, staly se jedním z klíčových důvodů, proč byla přijata povinnost hromadného nošení roušek. Toto opatření se zdálo být vhodnou cestou prevence přenášení viru z asymptomatických infikovaných pacientů a nošení roušek se více či méně úspěšně zavedlo po celém světě.

Přímá úměra mezi inokulací a závažností infekce?

Dlouhodobě uznávaná teorie o virové patogenezi říká, že závažnost průběhu nemoci je přímo úměrná obdrženému virovému inokulu. U virových infekcí, jako je SARS-COV-2, hraje ve virové patogenezi klíčovou roli imunitní odpověď hostitele, a vysoká dávka virového inokula tak může vést k dysregulaci vrozené obranyschopnosti a zhoršit průběh onemocnění. Down-regulace imunopatologických procesů je skutečně jedním z mechanismů, jak lze zmírnit závažný průběh COVID-19, což bylo pozorováno například při nasazení dexamethasonu.

Redukce virového inokula, a tedy zmírnění klinických příznaků při případné infekci, by proto mohlo být dalším důvodem pro nošení roušek. Ty totiž dokáží odfiltrovat část kapének obsahujících virus (filtrovací kapacita závisí na typu roušky či respirátoru), a tím sníží dávku inokula, kterou exponovaná osoba vdechne.

Variolace tehdy a dnes − pozapomenutá metoda opět aktuální?

Variolace byl proces, kterým se materiál z puchýřků způsobených pravými neštovicemi inokuloval ohroženým jedincům za účelem vyvolání infekce s mírným průběhem a následně získání imunity. Variolace se používala až do doby, než bylo vyvinuto očkování proti pravým neštovicím, které tuto nemoc eradikovalo.

V prostředích s hromadným nošením roušek je nyní odhadován podíl asymptomatických infekcí na více než 80 %. Například při propuknutí nákazy na argentinské výletní lodi, kde byly všem pacientům poskytnuty chirurgické ústenky a posádka se chránila respirátory N95, byl poměr asymptomatických infekcí 81 % (oproti dříve pozorovaným epidemiím na palubách výletních lodí, kde se roušky nepoužívaly − zde bylo asymptomatických pouze 20 % nákaz). U dvou lokalizovaných ohnisek nákazy v amerických továrnách na zpracování potravin, při kterých se nakazilo více než 500 zaměstnanců, kteří však při práci povinně používali roušky, bylo dokonce 95 % případů bezpříznakových a zbylých 5 % nakažených mělo pouze mírné příznaky.

Závěr

Zdá se tedy, že hromadné nošení roušek pravděpodobně nejen snižuje počet nově infikovaných, ale snížením dávky virového inokula zřejmě zvýšíme poměr asymptomatických infikovaných. V posledních týdnech se objevují slibná data, která naznačují, že silná buňkami zprostředkovaná imunita vzniká i po mírné či asymptomatické infekci SARS-CoV-2. Zatímco čekáme na výsledky studií očkování proti SARS-CoV-2, je vhodné zavést jakákoliv opatření, jež zvýší poměr asymptomatických nemocných a zmírní tak letalitu infekce za současného posílení imunity populace.

(saz)

Zdroj: Gandhi M., Rutherford G. W. Facial masking for Covid-19 − potential for "variolation" as we await a vaccine. N Engl J Med 2020 Oct 29; 383 (18): e101, doi: 10.1056/NEJMp2026913.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#