#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv nedostatku hořčíku na zánětlivé procesy u chronických onemocnění

12. 11. 2014

Subklinický deficit hořčíku je v populaci relativně běžný, jeho nejčastější příčinou je nedostatečný příjem hořčíku v potravě. Následující článek se zaměřuje na zhodnocení, zda je nedostatek hořčíku predisponujícím faktorem chronického zánětu, který často doprovází kardiovaskulární onemocnění či diabetes mellitus.

Jak nízký příjem hořčíku v potravě (< 250 mg/den), tak nízká hladina hořčíku v séru (≤ 0,75 mmol/l) byly asociovány s vyšší hladinou CRP. Úprava obsahu hořčíku v dietě a následná normalizace jeho sérových koncentrací vedly i k poklesu CRP do normálního rozmezí. Obézní lidé a lidé, kteří trpí chronickým onemocněním, mají často nízké hladiny hořčíku v séru.

Subklinický deficit hořčíku způsobený jeho sníženým příjmem v potravě je predisponujícím faktorem pro vznik chronického zánětu, který může dále vést k rozvoji jiného chronického onemocnění. Hořčík by proto měl být považován za významný mikronutrient, který má vliv na celkové zdraví organismu.

(epa)

Zdroj: Nielsen F. H. Effects of magnesium depletion on inflammation in chronic disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014 Nov; 17 (6): 525–30; doi: 10.1097/MCO.0000000000000093.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#