Vliv nedostatku hořčíku na zánětlivé procesy u chronických onemocnění

12. 11. 2014

Subklinický deficit hořčíku je v populaci relativně běžný, jeho nejčastější příčinou je nedostatečný příjem hořčíku v potravě. Následující článek se zaměřuje na zhodnocení, zda je nedostatek hořčíku predisponujícím faktorem chronického zánětu, který často doprovází kardiovaskulární onemocnění či diabetes mellitus.

Inzerce

Jak nízký příjem hořčíku v potravě (< 250 mg/den), tak nízká hladina hořčíku v séru (≤ 0,75 mmol/l) byly asociovány s vyšší hladinou CRP. Úprava obsahu hořčíku v dietě a následná normalizace jeho sérových koncentrací vedly i k poklesu CRP do normálního rozmezí. Obézní lidé a lidé, kteří trpí chronickým onemocněním, mají často nízké hladiny hořčíku v séru.

Subklinický deficit hořčíku způsobený jeho sníženým příjmem v potravě je predisponujícím faktorem pro vznik chronického zánětu, který může dále vést k rozvoji jiného chronického onemocnění. Hořčík by proto měl být považován za významný mikronutrient, který má vliv na celkové zdraví organismu.

(epa)

Zdroj: Nielsen F. H. Effects of magnesium depletion on inflammation in chronic disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014 Nov; 17 (6): 525–30; doi: 10.1097/MCO.0000000000000093.

Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Partner sekce
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se