#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Panitumumab je přínosem u levostranného i pravostranného mCRC s nemutovaným typem RAS

21. 8. 2018

Právě publikovaná retrospektivní analýza výsledků dvou studií s panitumumabem hodnotila vliv lokalizace primárního nádoru na časné a maximální zmenšení nádoru v 1. linii léčby.

Metodika a průběh studií PRIME a PEAK

Ve studii PRIME byl panitumumab porovnáván v kombinaci s FOLFOX4 se samotným režimem FOLFOX4, ve studii PEAK pak v kombinaci s FOLFOX6 s bevacizumabem + FOLFOX6. Celkový počet pacientů v obou studiích dosáhl 559. Hodnoceno bylo časné zmenšení nádoru definované jako nejméně 30% pokles součtu nejdelších průměrů měřitelných cílových lézí po 8 týdnech léčby. Dalším sledovaným parametrem byla hloubka odpovědi na léčbu definovaná jako maximální procentuální změna ve velikosti nádoru oproti vstupní hodnotě u pacientů se zmenšením nádoru.

Výsledná zjištění

Levostranný primární nádor mělo 78 % pacientů. U těchto nemocných bylo časného zmenšení velikosti nádoru dosaženo častěji při léčbě panitumumabem v porovnání s komparátorem: u 62 % vs. u 36 % ve studii PRIME a u 58 % vs. u 41 % ve studii PEAK. Rovněž hloubka odpovědi levostranných nádorů byla v obou studiích větší při léčbě panitumumabem (o 59 % vs. o 49 % ve studii PRIME a o 70 % vs. o 48 % ve studii PEAK).

Na základě sdružené analýzy obou studií bylo zjištěno, že u pacientů s pravostrannou lokalizací nádoru je častěji dosaženo časného zmenšení jeho velikosti při léčbě panitumumabem (ve 39 %) v porovnání s 29 % u komparátoru. Léčba panitumumabem byla také prediktorem delšího přežití.

Závěr

Autoři uvádějí, že u levostranných nádorů je léčba panitumumabem spojena s časnějším a výraznějším účinkem na objem nádoru. U pravostranných mCRC může časné zmenšení velikosti pomoci identifikovat podskupinu pacientů, kteří by mohli mít benefit z léčby panitumumabem.

(zza)

Zdroj: Peeters M., Price T., Taieb J. et al. Relationships between tumour response and primary tumour location, and predictors of long-term survival, in patients with RAS wild-type metastatic colorectal cancer receiving first-line panitumumab therapy: retrospective analyses of the PRIME and PEAK clinical trials. Br J Cancer 2018 Aug; 119 (3): 303–312, doi: 10.1038/s41416-018-0165-z.



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#