#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souhrn doporučení pro léčbu imunitní trombocytopenie v těhotenství

28. 3. 2021

Imunitní trombocytopenie (ITP) je autoimunitní onemocnění definované dočasným či trvalým snížením počtu trombocytů a následným zvýšeným rizikem krvácení. Vyskytuje se také u 1–5 z 10 000 těhotných žen. Shrnujeme doporučení pro léčbu těchto pacientek.

Trombocytopenie v graviditě

Imunitní trombocytopenie (ITP) je způsobena destrukcí trombocytů v orgánech monocyto-makrofágového systému, nejvíce ve slezině. V patogenezi se uplatňuje také relativně nedostatečná tvorba trombocytů v kostní dřeni. U těhotných je mnohem častější benigní gestační trombocytopenie, s výskytem u 5,4–8,3 % zdravých těhotných. K rozlišení ITP a benigní trombocytopenie v těhotenství není k dispozici žádný specifický diagnostický test. Trombocytopenie v graviditě ovšem může být způsobena i závažnými onemocněními, jako jsou preeklampsie, syndrom HELLP, antifosfolipidový syndrom, syndrom diseminované intravaskulární koagulopatie (DIC), trombotická trombocytopenická purpura nebo první ataka systémového lupus erythematodes.

Léčba ITP v těhotenství

Péče o gravidní pacientku s ITP musí probíhat v těsné spolupráci hematologa, gynekologa a neonatologa. Rozhodnutí o léčbě vychází z rizika krvácivých komplikací. Pokud je těhotná bez známek krvácení, je doporučeno zahájit terapii ITP při počtu trombocytů pod 20–30 × 109/l. Lékem volby jsou kortikosteroidy (KS), nejčastěji se podává prednison v dávce do 20 mg/den. Kortikosteroidům je vhodné se vyhnout v I. trimestru, kdy jsou upřednostňovány intravenózní imunoglobuliny (IVIG).

Pokud je terapie KS účinná, je třeba nalézt a podávat nejnižší účinnou dávku. Při malé léčebné odpovědi na KS nebo při nutnosti dlouhodobé terapie nepřijatelně vysokými dávkami KS jsou doporučeny IVIG v dávce 0,4 g/kg po dobu 5 dnů, často i opakovaně. U pacientek s kontraindikací nebo neúčinností KS či IVIG lze zvážit laparoskopickou splenektomii ve II. trimestru.

Při ztrátě léčebné odpovědi nebo refrakternosti vůči 1. linii léčby lze před porodem podat vysokou dávku KS (1000 mg methylprednisolonu) v kombinaci s IVIG a azathioprinem.

Porod u ženy s ITP

Bezpečná hodnota počtu trombocytů pro zdárné vedení porodu je stále diskutovaná. Za dostatečný počet trombocytů pro vaginální porod i porod císařským řezem se považuje 50 × 109/l – za podmínek normální koagulace a normální funkce destiček. Vyšší počet trombocytů (> 80 × 109/l) umožňuje provedení výkonu v epidurální anestezii. Vždy je nutné přihlédnout k individuální situaci pacientky a plodu.

(zza)

Zdroj: Doubek M., Mayer J. Léčebné postupy v hematologii 2020. Doporučení České hematologické společnosti ČLS JEP. Aktualizace 13. 11. 2020. Dostupné na: www.hematology.cz/doporuceni/doporuceni_klinika.php



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#