#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mýty a fakta ohledně doporučení v těhotenství

20. 2. 2019

Těhotenství je u ženy obdobím radostného očekávání, ale často také přináší úzkost a strach o zdraví nenarozeného dítěte. Řada faktorů působících na ženu ovlivňuje také vývoj plodu. Rady a doporučení, co ženy mohou a nemohou dělat v těhotenství, přicházejí od lékařů, rodiny, přátel a z odborné literatury. V éře internetu jsou ženy permanentně bombardovány obrovským množstvím doporučení, jež jsou mnohdy nesprávná nebo si protiřečí. Následující článek proto shrnuje doporučení založená na důkazech. Všechna platí pro zdravé těhotné a musejí být zvažována individuálně pro každou ženu.

Váhový přírůstek 

Retrospektivní studie potvrzují přímou souvislost mezi váhovým přírůstkem matky a porodní hmotností dítěte. Nejnovější doporučení udávají tzv. těhotenské BMI. BMI nižší než doporučená hranice je spojené s vyšším rizikem předčasného porodu a hypotrofií plodu, naopak vyšší BMI je spojené s rizikem makrosomie a porodu císařským řezem. Žena by měla během těhotenství jíst zdravou a pestrou stravu, s malým nárůstem kalorického příjmu za den. Ženy s vysokým BMI před těhotenstvím by měly přibrat méně než ženy s normálním či nízkým BMI.

Vitaminy a minerály 

Těhotné ženy by měly v průběhu těhotenství denně přijímat prostřednictvím stravy nebo potravinových doplňků:

  • kyselinu listovou (400–800 mikrogramů až do konce I. trimestru)
  • vitamin D (600 IU)
  • železo (30 mg, eventuálně dostačuje kontrola krevního obrazu pro anemii)
  • vápník (1000 mg)

Užívání těhotenských vitaminů je s vysokou pravděpodobností zcela bezpečné, proto je plošně doporučováno k zajištění adekvátního příjmu minerálů a vitaminů v těhotenství. Nepředstavuje však nutnost, zvláště u žen s dobře vyváženou stravou, která by měla pokrýt denní potřebu těchto látek.

Alkohol

Ačkoliv současná data ukazují, že příjem malého množství alkoholu v těhotenství (< 7–9 nápojů/týden) vývoji plodu neškodí, neexistuje žádná hranice mezi škodlivostí a neškodlivostí. Proto se doporučuje v těhotenství alkohol raději neužívat vůbec.

Umělá sladidla

Umělá sladidla mohou být v těhotenství používána. Data ohledně užívání sacharinu jsou konfliktní, avšak nízký příjem je pravděpodobně bezpečný.

Kofein

Nízký až středně nízký příjem kofeinu v těhotenství se nezdá být asociovaný s žádnými vedlejšími vlivy na vývoj plodu. Příjem kofeinu by neměl přesáhnout 300 mg/den.

Konzumace ryb

Těhotné ženy by měly sníst 2–3 porce ryb (s vysokým obsahem kyseliny dokosahexaenové [DHA] a nízkým obsahem rtuti) za týden. Ženy, které ryby nejí, mohou příjem DHA a n3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) nahradit potravinovými doplňky. Není dobře známo, zda mají stejný příznivý efekt jako ze stravy, ale vysoce pravděpodobně neuškodí.

Syrové a nedovařené ryby

Dle současných doporučení by těhotná žena měla ze stravy vyloučit konzumaci syrových a nedovařených ryb. Konzumace sushi připravovaného v ověřených zařízeních by však neměla představovat žádné riziko.

Další stravovací doporučení

  • Těhotné ženy by neměly konzumovat syrové a nedovařené maso.
  • Ovoce i zelenina by měla být před konzumací řádně omyta.
  • Těhotné by neměly konzumovat nepasterizované mléčné výrobky a výrobky s možnou kontaminací listeriemi.

Kouření

Ženy by měly v těhotenství přestat kouřit. Pokud nemohou přestat zcela, měly by kouření redukovat, jak jen je to možné. Náhražky kouření (nikotinové náplasti, žvýkačky) lze využít jako krátkodobý nutný prostředek k léčbě závislosti.

Marihuana

Užívání marihuany není v těhotenství doporučeno. Zatím chybí více dat ohledně jejího vlivu na zpomalení vývoje nervové soustavy plodu.

Cvičení

Těhotné ženy by měly být podporovány k pravidelnému, přiměřenému cvičení. Není znám žádný přínos tělesného klidu u zdravé těhotné.

Automobilové pásy

Těhotné ženy by měly při jízdě autem standardně používat pásy a nedeaktivovat airbagy pro zajištění bezpečnosti.

Plavání a koupání v horké vaně

Ačkoliv jsou data omezená, měly by se těhotné ženy v I. trimestru vyvarovat horkých koupelí ve vaně. Plavání v bazénu není v těhotenství nijak omezeno.

Repelenty proti hmyzu

Lokální repelenty (včetně DEET) mohou být v těhotenství používány, především v místech se zvýšeným rizikem onemocnění přenášených hmyzem.

Barvy na vlasy

Data ohledně používání barev na vlasy jsou omezená. Díky jejich minimální systémové absorpci však lze předpokládat, že jejich použití je bezpečné

Cestování

Cestování letadlem v těhotenství je bezpečné. Těhotné ženy by se měly vždy dopředu informovat o epidemiologické situaci dané země a být v dosahu lékařské péče. Neexistuje přesné vymezení, od kdy už by žena neměla cestovat. Každá žena by měla zvážit výhody a rizika cesty vzhledem k možnostem potenciálních komplikací.

Pohlavní styk

Těhotné ženy bez přítomnosti krvácení, placenta praevia (> 20. týden) nebo prasklých plodových obalů nemají žádná omezení při pohlavním styku.  

Pozice při spánku

Těhotným ženám bývá doporučováno spát na boku (typicky na levém), nicméně data nejsou jednoznačná a jasná.

(gpl)

Zdroj: Fox N. S. Dos and donʼts in pregnancy: truths and myths. Obstet Gynecol 2018 Apr; 131 (4): 713–721, doi: 10.1097/AOG.0000000000002517.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#