#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak hovořit s pacienty na téma šedý zákal – a jak vyvrátit nejčastější mýty a obavy s ním spojené?

28. 11. 2022

Setkáváte se s pacienty, kteří trpí šedým zákalem a přemýšlejí o operaci? Mají strach ze zákroku, nemají dostatek informací...? Někde jsem viděla větu, že mýty pramení z našich strachů. Pojďme si tedy stručně projít pojmenovat jak tyto mýty, a tak i s nimi spojené strachy. Nabízíme krátký sumář jak s pacienty na toto téma případně hovořit.

Nejčastější mýty o šedém zákalu

Šedý zákal mají staří lidé, já ještě tak stará/starý nejsem

S trochou odlehčení se nabízí odpověď: Tato operace už není jen „pro starý“. V současné době již není výjimkou, že k operaci přicházejí i lidé ve věku kolem 50 let. Přesná etiologie vzniku a rychlosti progrese šedého zákalu není známá. Pravděpodobně je multifaktoriální a určitě se zde projevuje náš životní styl. Vyšší expozice světlu od elektronických zařízení, více pobytu na přímém slunci (dost často jsou v této skupině stavební dělníci). A i náročnost dnešního světa na ostré a přesné vidění– dříve si tím pádem všimneme, že vidíme hůře.

Nemám svou nemoc přece ještě dost „zralou“

Ano, dříve tomu tak bylo. S tím, jak doba pokročila a lékaři mají k dispozici modernější technologie a nové operační postupy, se opravdu nevyplatí čekat. Operace se dnes provádí mnohem šetrněji, a navíc díky různým nitroočním implantátům oční lékaři dokáží odstranit i několik očních vad zároveň.

Dokud aspoň trochu vidím, nemusím si nechávat operovat „zdravé“ oko

Už i počínající šedý zákal může značně ovlivňovat kontrast a vidění, zvláště u řidičů a u řízení v noci. Citace jedné spokojené pacientky (58 let) pár dní po operaci při řízení v noci: „Super, vidím jak ostříž, já jsem vlastně řídila přisleplá.“ (Dodejme, že předtím měla na řízení multifokální brýle.)

   

Nejčastější obavy spojené s operací šedého zákalu

Oko mi rozříznou vejpůl a toho se bojím, bojím se bolestisoused/sousedka byl a nepovedlo se to, operací se dělá málo, není to ještě vychytané, řezání do oka je něco, co si nedovedu představit...

Samotný výkon trvá asi 10 minut, přípravná fáze 30 minut. Je prováděn ambulantní formou v lokální anestezii pomocí kapek. Následuje takzvaná fakoemulzifikace, což je metoda spočívající v rozdrcení původní čočky ultrazvukem a odsátí jejích částí pomocí kanyly.

Velkou předností této metody je provedení celé operace miniinvazivně, což snižuje riziko pooperačních komplikací na absolutní minimum, urychluje obnovu zraku a zkracuje délku výkonu. Díky miniinvazivnímu přístupu odpadá nutnost šití, jelikož u rohovkové ranky dojde k samouzavření.

Obnova vidění je velmi rychlá, již druhý den po operaci vidí většina pacientů dobře, ostatním se zrak vyjasní během několika dní. Ke stabilizaci zraku dochází většinou do 1 měsíce od operace. V případě, že jste si nevybrali čočku odstraňující nutnost nošení brýlí, předepisují se cca po 3 měsících od zákroku nové brýle.

Odstranění šedého zákalu je nejčastěji prováděný chirurgický výkon na světě, v Česku se ročně provádí přes 100 000 zákroků.

Budu na dlouho dobu vyřazen/a z provozu

Dá se použít mix všech výše zmíněných odpovědí. Existují už i studie zabývající se výrazným zlepšením kvality života po operaci šedého zákalu. Větší samostatnost, chuť znovu číst, cestovat, aktivně se věnovat koníčkům, vnoučatům... Co víc si přát?

   

Oči jako rys – projekt pro zdravý zrak

Smyslem projektu Oči jako rys bylo propojit různé oční specialisty, kliniky a firmy zabývající se technologiemi a produkty pro zlepšení vidění. Cíl je jasný. Pomoci každému, kdo hledá informace o očních vadách a jejich řešení.

Oči jsou nejdůležitějším ze všech smyslů. To, jak vidíme, přímo úměrně ovlivňuje kvalitu našeho života. Většina populace však má nebo měla nějakou oční vadu. A pokud ne, dá se počítat s tím, že dříve či později se nějaká projeví.

  

Pro další informace mohou pacienti zajít na rovněž na web: www.ocijakorys.cz

   

Mgr. Martina Novotná
oční klinika TANA



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#