#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'NEFROPATOLOGIE


Autoři: E. Honsová
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 3, p. 131
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... malý fúzní protein faktoru H má potenciál pro léčbu C3 GN.

Membranoproliferativní glomerulonefritidy (GN) se historicky dělily podle morfologie a lokalizace depozit do 3 kategorií; typ I (depozita subendoteliálně a v mesangiu), typ II (DDD; nemoc denzních depozit, charakterizovaná denzními depozity v GBM a mesangiu) a typ III, kde depozita byla z obou stran GBM. Všechny typy měly depozita C3 frakce komplementu a často nízké hodnoty C3 v séru. Po roce 2012 došlo ke konsensu o změně klasifikačního systému, který se od popisu morfologie přesunul k imunofluorescenční charakteristice depozit a skupiny se změnily na GN s depozity tvořenými imunoglobuliny a C3 (imunokomplexová MPGN); a na GN s izolovanými depozity C3 (C3 glomerulopatie). Příčinou C3 GN je nekontrolovaná aktivace alternativní cesty komplementu, ke které vedou nejčastěji autoimunní mechanismy (s tvorbou protilátek proti různým komponentám alternativní cesty komplementu) a v malém počtu jde o pacienty s mutacemi regulačních faktorů alternativní cesty komplementu. Nekontrolovaná aktivace alternativní cesty je doprovázena sníženými sérovými hladinami C3, C5, faktoru B a properdinu.Onemocnění se vyskytuje v pediatrické i dospělé populaci, průběh choroby je chronický a v intervalu 10 let progreduje u 50-70 % pacientů do terminálního renálního selhání. Léčba není jednoznačně definovaná a po transplantaci onemocnění často rekuruje.

Hlavním regulátorem alternativní cesty komplementu je faktor H. V experimentu, faktor H deficientní myši vyvinou C3 GN velmi podobnou lidskému onemocnění spolu se snížením hodnot C3 v séru. Autoři využili tento model a vyzkoušeli 2 typy fúzních proteinů ve snaze ovlivnit průběh GN.

 Fúzní proteiny jsou vytvořené umělým spojením 2 nebo více původních proteinů do jednoho výsledného. Autoři práce pracovali s proteiny regulační domény faktoru H (FH1-5) a jejich propojení jednak s necílovým myším imunoglobulinem (IgG-FH1-5, navázaní s IgG prodlouží poločas rozpadu) nebo s cílovou strukturou myší protilátky proti properdinu (anti-P-FH1-5). Prokázali, že použití obou fúzních proteinů u myší navodí obnovu regulace alternativní cesty komplementu se zlepšením hladin C3 a C5 a také, že dojde ke snížení množství C3 depozit v glomerulech a zlepší se projevy C3GN během 4 dnů.

Tato experimentální data ukazují potenciál k léčbě skupiny dosud obtížně ovlivnitelných chronických onemocnění ledvin využitím fúzních proteinů.


Zdroje

Gilmore AC et al. Complemnt activity is regulated in C3 glomerulopathy by IgG-factor H fusion proteins with and without properdin targeting domains. Kidney Int 2021; 99: 396-404.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2021 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#