#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'LABORATORNÍ METODY


Autoři: T. Jirásek
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 3, p. 135
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... detekci isochromozomu i(12p) v germinálních malignitách a nádorech s maligní somatickou transformací je možné provádět i pomocí kvantitativní real-time PCR

Stanovení možného primárního původu generalizovaného nádoru představuje rutinní záležitost (chtělo by se mi říci „denní chléb“) v histopatologické praxi a generalizovaný germinom, který přistane až v mikroskopu patologa, může představovat diagnostický oříšek (zcela pomíjím bohužel kliniky často podceňované fyzikální vyšetření gonád, zejména varlat, u takových pacientů, které by nás podobných dilemat často zbavilo). Rozšířením imunodetekce některých znaků (zejména OCT3/4 a SALL4) v relativně nedávné době sice vedlo ke zlepšení situace, ale další významný posun slibuje zavedení detekce isochromozomu 12p. Tato detekce byla doposud prováděna pomocí technik in situ hybridizace (ISH).

Skupina autorů z německých pracovišť na velkém souboru nádorů zavedla nový způsob detekce přítomnosti isochromosomu 12p pomocí kvantitativní PCR reakce. Pomocí této nové metody pak na souboru 27 primárních a metastatických germinálních nádorů úspěšně identifikovala přítomnost i(12p) ve všech 16 nádorech s metastatickým šířením, včetně případů germinomů se somatickou maligní transformací.

Pokud vaše pracoviště disponuje výše uvedenými molekulárními technikami, tak excerptovaný článek popisuje postup a nabízí cestu k zavedení další metody detekce i(12p) v parafínovou technikou zpracované tkáni, která představuje určitou alternativu k již existujícím ISH technikám.


Zdroje

Fichtner A et al. The detection of isochromosome i(12p) in malignant germ cell tumours and tumours with somatic malignant transformation by the use of quantitative real-time polymerase chain reaction. Histopathology 2021; 78: 593-606.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2021 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#