#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ADCT – jednoduchý nástroj k sebediagnostice pacientů s těžkou atopickou dermatitidou

1. 12. 2020

Atopická dermatitida (AD) je chronické zánětlivé onemocnění nejen dětského věku. Může negativně ovlivňovat kvalitu života i přesto, že je léčitelná. Kontrolu a zvládání nemoci v různých oblastech života lze snadno vyhodnotit pomocí dotazníku ADCT.

Co je to ADCT?

Atopic Dermatitis Control Tool (ADCT) je stručný a snadno vyhodnotitelný validovaný dotazník (ke stažení je zde ve formátu PDF), který pomáhá pacientům a jejich lékařům zhodnotit zvládání atopické dermatitidy (nejen) v průběhu léčby. Jeho validita a spolehlivost byla v USA testována a potvrzena ve 2 studiích, do nichž bylo zařazeno 270 pacientů s klinickou diagnózou AD užívajících během uplynulých 6 měsíců léčbu na předpis (kromě perorálních antihistaminik nebo perorálních antibiotik).

Použití v klinické praxi

Na základě rozhovoru s pacienty i lékaři bylo identifikováno 6 oblastí kritických pro zhodnocení zvládání onemocnění v uplynulém týdnu. Pacient musí buď sám doma, nebo v rámci běžné kontroly vyplnit dotazník a v něm odpovědět (respektive zvolit nejvhodnější odpověď) na 6 jednoduchých otázek týkajících se:

  • celkové závažnosti příznaků AD (např. svědění, suché kůže, kožní vyrážky);
  • frekvence epizod intenzivního svědění v důsledku AD;
  • rozsahu obtíží souvisejících s AD;
  • frekvence potíží s usínáním nebo udržením spánku v důsledku AD;
  • dopadu AD na každodenní činnosti;
  • dopadu AD na náladu a emoce.

U každé otázky je odpověď ohodnocena 0–4 body. Součet bodů ze všech 6 otázek tvoří celkové skóre ADCT (0−24 bodů).

Interpretace

ADCT lze využít ke zhodnocení stavu v uplynulém týdnu, přičemž vyšší skóre znamená nižší míru kontroly nemoci. Pacientova AD nemusí být dobře zvládána, pokud:

  • je celkové skóre ≤ 7 bodů;
  • jedna z pacientových odpovědí spadá do modře vyznačené oblasti tabulky.

Dále lze dotazník využít ke zhodnocení změn úrovně kontroly nemoci v čase. Za významnou změnu je považována změna o 5 bodů: snížení o ≥ 5 bodů naznačuje klinické zlepšení, zvýšení o ≥ 5 bodů naopak klinické zhoršení AD.

Závěr

ADCT je jednoduchý nástroj, jehož cílem je umožnit smysluplnou diskusi mezi pacientem a lékařem na téma zvládání atopické dermatitidy v každodenní klinické praxi a zlepšit monitorování nemoci.

(mafi)

Zdroj: ADCT – nástroj ke zvládání atopické dermatitidy. Atopic Dermatitis Control Tool_Verze 1. Informační brožura pro lékaře a pacienty. Sanofi Group, Regeneron Pharmaceuticals Inc., 29. ledna 2020.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#