#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv tofacitinibu na kvalitu života nemocných s ulcerózní kolitidou

7. 12. 2023

Tofacitinib je perorální inhibitor Janusových kináz (JAK) užívaný v léčbě některých revmatických onemocnění a ulcerózní kolitidy (UC). Práce prezentovaná na letošním 18. kongresu Evropské společnosti pro Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu (ECCO) v dánské Kodani se zabývala jeho vlivem na kvalitu života z hlediska fyzických i mentálních funkcí právě u pacientů s UC.

Metodika studie

Výsledky zveřejněné na kongresu pocházely z analýzy dat klinické studie OCTAVE Sustain. Této studie se mohli zúčastnit nemocní s UC, kteří byli účastníky jedné ze studií OCTAVE Induction 1 či 2. Ve studii OCTAVE Sustain byl sledován efekt tofacitinibu v dávkách 5 a 10 mg podávaných 2× denně v rámci udržovací léčby oproti placebu. 

U léčiv podávaných dlouhodobě je nezbytné zjistit, zda se jejich účinnost promítá také do zvýšení kvality života pacientů. Výskyt symptomů a dysfunkcí souvisejících s UC pacienti ve studii OCTAVE Sustain hodnotili pomocí dotazníku IBDQ (Inflammatory Bowel Disease Questionnaire-32), který sleduje 4 oblasti (střevní symptomy, celkové příznaky a emoční a sociální fungování), a SF-36 (Short Form-36 Health Survey), jenž pracuje s celkem 8 doménami v rámci souhrnu fyzických a mentálních komponent kvality života.

Výsledky byly analyzovány po 52 týdnech léčby. Použita byla statistická metoda nejmenších čtverců a vypočtena byla standardizovaná velikost efektu (ES). ES 0,1 byla označena jako nepodstatná, 0,2 jako malá, 0,5 jako střední a 0,8 jako velká.

Výsledná zjištění

Studie se zúčastnilo 593 pacientů. V 52. týdnu sledování vykazoval tofacitinib jednoznačně lepší výsledky než placebo. V rámci vyhodnocení dotazníku IBDQ byl největší rozdíl (velká ES) zaznamenán pro výskyt únavy a vyčerpání (viz obr. 1a) a urgence na stolici (viz obr. 1b), ke zlepšení (střední ES) došlo i v případě bolestí břicha (viz obr. 1c) a sexuálních dysfunkcí (viz obr. 1d).

Také s pomocí dotazníku SF-36 bylo pozorováno zlepšení v souhrnu fyzických i mentálních komponent, signifikantní rozdíl byl zaznamenán rovněž v každé z 8 oblastí zvlášť. Pouze při sledování výskytu únavy nebyl vliv tak markantní (viz obr. 2a). K výraznému zlepšení naopak došlo při hodnocení bolestí břicha (viz obr. 2b).

Pozitivní vliv tofacitinibu byl v průběhu sledování setrvalý. Rozdíl mezi výchozími hodnotami a týdnem 52 sice při léčbě tofacitinibem nebyl celkově příliš velký, ale u pacientů užívajících placebo došlo k jednoznačnému zhoršení ve všech hodnocených oblastech obou dotazníků.

  

Obr. 1  ES pro symptomy UC na léčbě tofacitinibem oproti placebu v týdnu 52 při hodnocení dotazníkem IBDQ: a) únava, b) urgence na stolici, c) bolest břicha, d) sexuální dysfunkce

  

  

Obr. 2  ES pro symptomy UC na léčbě tofacitinibem oproti placebu v týdnu 52 při hodnocení dotazníkem SF-36: a) únava, b) bolest břicha

Pozn.:
a Standardizovaná ES 0,1 byla definována jako nepodstatná, 0,2 jako malá, 0,5 jako střední a 0,8 jako velká. Střední hodnoty (0,15; 0,35; 0,65) byly využity k vymezení intervalů ES, tedy 0−0,15 nepodstatná, > 0,15 až 0,35 malá, > 0,35 až 0,65 střední a > 0,65 velká.
b Jednotlivé položky IBDQ/SF-36 představovaly ukazatele vypovídající o jednotlivých symptomech UC.
c Zvyšující se hodnota ES reprezentuje zlepšení kvality života oproti výchozímu stavu při srovnání tofacitinibu s placebem.

   

Závěr

Ve srovnání s placebem vykazuje tofacitinib v dávkách 5 či 10 mg podávaných 2× denně jednoznačně lepší výsledky při hodnocení kvality života. Pozitivní vliv byl konstantní a trval po celou dobu sledování.

(kali)

Zdroj: Dubinski M. C., Gardiner S., Hur P et al. Impact of tofacitinib maintenance therapy on key ulcerative colitis patient-reported outcomes of fatigue, urgency, abdominal pain and sexual dysfunction using IBDQ and SF-36 individual items as proxies. J Crohns Colitis 2023; 17 (Suppl. 1): 339−342, doi: 10.1093/ecco-jcc/jjac190.0316.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#