#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sartany by mohly snižovat mortalitu na karcinom žaludku

22. 10. 2018

V nedávno publikované britské studii byla zjištěna o 17 % nižší mortalita na karcinom žaludku a gastroezofageální junkce (GEC) u pacientů, kteří po diagnóze tohoto onemocnění užívali sartany. Pozorována byla dokonce závislost účinku na délce užívání sartanů.

Úvod

Blokátory receptorů pro angiotenzin II (sartany – kandesartan, losartan, olmesartan a valsartan) jsou široce využívány k léčbě hypertenze, srdečního selhání a diabetické neuropatie. Přibývá také preklinických důkazů, že mohou zpomalovat progresi maligních nádorů, zejména karcinomu žaludku. Britští výzkumníci proto hodnotili souvislost mezi užíváním sartanů po stanovení diagnózy GEC a mortalitou na toto onemocnění.

Sledovaná populace

Autoři využili kohortu 5124 pacientů s GEC nově diagnostikovaným v období 1998–2012, jejichž data jsou uvedena v anglických onkologických registrech. Informace o preskripci sartanů propojili s klinickou dokumentací z databáze Clinical Practice Research Datalink a údaji o úmrtí z tamního Národního statistického úřadu. Pomocí Coxova regresního modelu s časově závislou kovariátou porovnali mortalitu pacientů léčených sartany a neléčených sartany po úpravě na demografické parametry, komorbidity a užívání statinů a kyseliny acetylsalicylové po stanovení diagnózy GEC.

Výsledky a závěr

Z této kohorty užívalo sartany 360 pacientů. Během sledování zemřelo na GEC 3345 nemocných. U pacientů léčených sartany byla zjištěna nižší mortalita na GEC než u těch, kteří sartany neužívali (poměr rizik [HR] 0,83; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,71–0,98). Pacienti, kteří užívali sartany nejméně 2 roky, měli v porovnání s pacienty bez sartanů mortalitu na GEC nižší dokonce o 58 % (HR 0,42; 95% CI 0,25–0,72).

Autoři svou práci uzavírají s tím, že tyto slibné výsledky je třeba ověřit v nezávislých epidemiologických studiích s dostatkem informací o stadiu maligního onemocnění.

(zza)

Zdroj: Busby J., McMenamin U., Spence A. et al. Angiotensin receptor blocker use and gastro-oesophageal cancer survival: a population-based cohort study. Aliment Pharmacol Ther 2018 Jan; 47 (2): 279–288, doi: 10.1111/apt.14388.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#