#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sartany a léčba hyperurikémie: jde to dohromady?

17. 12. 2018

Recentní polský přehledový článek z května 2018 se zabývá léčbou pacientů s arteriální hypertenzí kombinovanou s hyperurikémií. Mají v této indikaci uplatnění sartany?

Úvod

Sartany (kandesartan, losartan, olmesartan, valsartan) se využívají v léčbě arteriální hypertenze. Zvláště u pacientů s metabolickým syndromem arteriální hypertenze často koexistuje s hyperurikémií. Stejně jako arteriální hypertenze i hyperurikémie zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a úmrtí.

Kyselina močová a arteriální hypertenze

Mnohá publikovaná data naznačují, že snížení hladiny kyseliny močové v séru pomáhá při kontrole arteriální hypertenze. Cílem tohoto přehledového článku bylo vysvětlit roli sartanů (zejména losartanu) v léčbě hyperurikémie. Polská společnost pro arteriální hypertenzi losartan pro léčbu arteriální hypertenze koexistující s hyperurikémií doporučuje. Mezi antihypertenzivy je totiž výjimečný svými mírnými urikosurickými vlastnostmi.

Výsledná zjištění

V rámci této práce bylo analyzováno 35 studií a přehledových článků. Četné klinické studie potvrdily při léčbě arteriální hypertenze koexistující s hyperurikémií pozitivní účinek sartanů. Jednotlivé sartany se však svojí efektivitou liší.

Kombinovaná denní léčba 100 mg irbesartanu a 5 mg amlodipinu snižovala krevní tlak i hladinu kyseliny močové významněji než kombinace 80 mg valsartanu a 5 mg amlodipinu. U 2754 čínských pacientů snižoval hladinu kyseliny močové v séru ve srovnání s jinými antihypertenzivy významně losartan. V jiné studii 50 mg losartanu spolu s 12,5 mg hydrochlorothiazidu vedlo k dobré kontrole krevního tlaku a došlo i ke snížení hladin kyseliny močové v séru pacientů. Na zvířecím modelu byl prokázán příznivý vliv losartanu na rozvoj hyperurikémií indukované aterosklerózy.

Diskuse a závěr

Losartan vyniká mezi antihypertenzivy svými urikosurickými vlastnostmi. Má však největší riziko lékových interakcí. V jeho metabolismu se uplatňuje cytochrom P450. Sartany jsou pro léčbu arteriální hypertenze koexistující s hyperurikémií indikovány a doporučovány. Nejsou ovšem vhodné pro pacienty s bilaterální stenózou renální arterie a těhotné ženy.

(dos)

Zdroj: Nieradko-Iwanicka B. What is the role of angiotensin receptor blockers in treatment of hyperuricemia coexisting with arterial hypertension? Reumatologia 2018; 56 (2): 106–110, doi: 10.5114/reum.2018.75522.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#