#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neuropatická bolest: nutná je změna přístupu k léčbě

11. 7. 2018

Zdá se, že dělení neuropatické bolesti podle vyvolávajícího onemocnění, ze kterého vycházejí dnešní doporučení pro léčbu tohoto stavu, bude třeba přehodnotit.

Epidemiologie

Odhady výskytu neuropatické bolesti v populaci kolísají ve velkém rozpětí (0,9–17,9 %) v závislosti na použité metodice. Při hodnocení vycházejícím z neurologického onemocnění, které neuropatickou bolest vyvolalo, jsou odhady prevalence nízké, vysokých čísel dosahují průzkumy, které hodnotí výskyt podle typických charakteristik neuropatické bolesti. Nejspolehlivější údaj zřejmě pochází z analytického průzkumu (Smith & Torrance, 2012) zahrnujícího i údaje z USA, který ukázal prevalenci neuropatické bolesti 6–8 %. 

V centru pozornosti

Neuropatická bolest je chronický stav, který představuje významnou zátěž pro pacienty i zdravotní systém. Více než jiné typy bolesti zhoršuje kvalitu života pacientů a vede k psychosociálním a emočním poruchám. Náklady na léčbu lze jen obtížně vyčíslit, protože je zpravidla vedena pod různými chorobami, které jsou příčinou neuropatické bolesti. Toho jsou si dobře vědomi vědci i farmaceutický průmysl, jak ukazuje významný nárůst počtu prací věnovaných neuropatické bolesti a studií hodnotících farmakologické možnosti její léčby za posledních 20 let.

Chybí uspokojivé řešení

Navzdory vší pozornosti, která je neuropatické bolesti věnována, zůstává její zvládnutí výzvou. Zmírnění bolesti alespoň o 50 % není dosaženo ani u poloviny pacientů, a to při použití nových či starších léků nebo jejich kombinace. Pravděpodobným důvodem je skutečnost, že neuropatická bolest je způsobena hned několika patofyziologickými mechanismy, zatímco většina dostupných léčiv cílí pouze na jeden z nich. 

Nové možnosti

To vedlo vědce ke snaze popsat různé senzitivní profily neuropatické bolesti a individualizovat léčbu podle těchto profilů. Dosavadní doporučené postupy, vycházející z klinických studií jednotlivých chorob, které neuropatickou bolest vyvolaly, se neosvědčily. Další směr podporuje výzkum kombinované terapie. Ta předpokládá, že více různých léčiv, která cílí na rozdílné patofyziologické mechanismy bolesti, může vést k výraznějšímu zmírnění potíží než monoterapie. Některé kombinace již byly zařazeny do doporučení pro klinickou praxi. 

(mir)

Zdroj: Cruccu G., Truini A. Neuropathic pain: the scope of the problem. Pain Ther 2017 Dec; 6 (Suppl. 1): 1–3, doi: 10.1007/s40122-017-0086-1.



Štítky
Diabetologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#