#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I kondomový urinal může zabít

20. 9. 2018

Strangulace penisu není jen erotická praktika nebo položka do „veselých příběhů z natáčení“. Může nastat i zcela neúmyslně a mít fatální následky.

Úvod

Kondomový urinal je neinvazivní prostředek k řešení inkontinence u mužů. Používá se rovněž k zajištění mikce u kontinentních pacientů s větším pohybovým omezením nebo upoutaných na lůžko.

Urinaly jsou všeobecně považovány za diskrétní, spolehlivé, komfortní a nenáročné. Pacienti je používají raději než katétry, a to i proto, že je u nich nižší riziko infekce močových cest. Je však třeba mít na paměti, že jejich používání může být i nebezpečné, zvláště pokud jsou nesprávně aplikovány.

Popis případu

72letý pacient po CMP se špatně kompenzovaným diabetem na PAD, trpící hemiparézou, užíval v domácí péči kondomový urinal po dobu 3 měsíců. Lékaře vyhledal z důvodů febrilie, otoku a zčernání genitální oblasti a zhoršení celkového stavu.

Při vyšetření měl tachykardii a TK 80/50 mmHg. Jeho genitál byl oteklý a zapáchající, odkapávala z něj purulentní moč. Gangréna zasahovala v podstatě celou oblast, která je krytá kondomovým urinalem, na povrchu byly patrné nekrotické a ulcerózní léze. V krevním obrazu byla leukocytóza a zvýšená hladina CRP. Nález imponoval jako stav po strangulaci penisu.

Pacient potvrdil, že utáhl lepicí pásku, která kondomový urinal drží na místě, aby zabránil úniku moči.

Byla provedena cystostomie, která odvedla 400 ml purulentní moči. Kultivace prokázala přítomnost E. coli. Byl také proveden débridement gangrény a byla nasazena širokospektrá antibiotika (kombinace aminoglykosidů, metronidazolu a ceftriaxonu). Septický šok byl ovšem tak hluboký, že mu pacient 4 dny po přijetí k hospitalizaci podlehl.

Diskuse

Komplikace ve formě strangulace a gangrény penisu jsou poměrně vzácné, ale jejich vznik je velmi snadný, proto bychom měli pacienty cíleně edukovat ohledně správného zacházení s kondomovým urinalem.

V tomto případě existovalo několik bezpečných možností, jak situaci vyřešit. Jednak to mohla být výměna urinalu, protože podle slov pacienta problém s únikem moči nastal po výměně za nový. Pokud není k dispozici náhradní urinal a není možné pacienta vycévkovat, pak by byla racionálním a bezpečným řešením kvalitní inkontinenční vložka. Únik moči by až do výměny za plně funkční urinal nemusel být problémem.

(pez)

Zdroj: Jabbour Y., Abdoulazizi B., Karmouni T. et al. Penile gangrene and necrosis leading to death secondary to strangulation by condom catheter. Case Rep Urol 2018; 2018: 3702412, doi: 10.1155/2018/3702412.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#