#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Praktický návod k dávkování inosin pranobexu

25. 4. 2019

Inosin pranobex (Isoprinosine), který je indikovaný k léčbě některých imunodeficitních a virových onemocnění u dospělých, dospívajících i dětí od 1 roku, má různá dávkovací schémata. V následujícím textu proto přehledně shrnujeme jeho dávkování ve všech schválených terapeutických indikacích.

Indikace

Inosin pranobex má kromě přímého protivirového účinku schopnost zvyšovat přirozenou obranyschopnost organismu a posilovat imunitní odpověď vůči virovým infekcím. Působí především na složky buněčné imunity. Dávkování se odvíjí od hmotnosti pacienta. Délka užívání při akutních virových onemocněních se liší podle jejich průběhu, v případě rekurentních virových onemocnění je možná udržovací léčba.

Indikace inosin pranobexu zahrnuje v případě imunodeficitních stavů zejména poruchy buněčné imunity provázené protrahovanými nebo rekurentními infekty virového původu, dále recidivující herpes labialis, herpes progenitalis a herpes zoster, infekce cytomegalovirem (CMV) a virem Epsteina a Barrové (EBV), subakutní sklerotizující panencefalitidu, kondylomata a infekce vyvolané HPV postihující sliznici děložního hrdla.

Dávkování

Dávkování přípravku s touto účinnou látkou je individuální a určuje se podle tělesné hmotnosti pacienta a závažnosti jeho stavu. Obvykle se podává 50 mg/kg/den (= 1 tableta na každých 10 kg hmotnosti pacienta) a dávka se rovnoměrně rozděluje do 3−4 podání v průběhu dne. Maximální dávka činí 4 g za den. Přípravek je dostupný v 500mg tabletách, maximálně se tedy podává 8 tablet denně. Průměrný pacient o hmotnosti 75 kg by tak měl užívat právě 8 tbl. denně.

Příklady dávkování:

  • Při infekcích HPV se obvykle podávají 2 tablety 3× denně.
  • Při subakutní sklerotizující panencefalitidě, která je jednou z indikací, dosahuje dávka 100 mg/kg/den.
  • Pacienti s krátkodobým akutním virovým onemocněním trvajícím 5–10 dní užívají inosin pranobex po dobu onemocnění a dále pokračují v užívání po dobu 2 dnů od odeznění jeho příznaků.
  • Dlouhodobý průběh virového onemocnění, které trvá déle než 10 dní, si obvykle žádá podávání inosin pranobexu po celou dobu onemocnění a následně 2 týdny po odeznění jeho příznaků.
  • V případě rekurentních virových onemocnění je možné mezi akutními epizodami nemoci, kdy se dávkuje 1 tbl./10 kg/den, přistoupit k udržovací léčbě, při které se podávají 1–2 tablety denně.

Zásadním aspektem léčby inosin pranobexem jak při respiračních, tak herpetických infekcích je včasné zahájení terapie. Efekt přípravku se dostavuje do 48 hodin.

Obr. Dávkování Isoprinosine dle tělesné hmotnosti

Tab. 1.

Postup při riziku relapsu či rekurence

Pokud je pacient vystaven vysokému riziku relapsu nebo rekurence kondylomat a herpetických infekcí, léčba inosin pranobexem trvá celkem 3 měsíce.

  • V prvním měsíci léčby se přípravek užívá po dobu 5 dní s dávkováním 2 tbl. 3× denně. Následuje dvoudenní pauza a pokračuje se opět 5 dny terapie. Po zbytek měsíce pacient přípravek neužívá.
  • Stejné schéma se opakuje ve 2. a 3. měsíci léčby.

(pak)

Zdroje:

  1. Bystroň J. Isoprinosine – je něco nového? Abstrakta Infekce aneb Kdo s koho? XXVII. Šumperské dny alergologie a klinické imunologie, Kouty nad Desnou, 5. a 6. 4. 2019.
  2. Dávkovací karta Isoprinosine. Ewopharma, 14. 2. 2019.
  3. Souhrn údajů o přípravku Isoprinosine 500 mg tablety. Datum poslední revize textu: 28. 12. 2018.


Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#