#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Suspektní neovaskulární glaukom skrýval intraokulární šíření systémového B lymfomu − kazuistika

7. 9. 2018

Nedávno byl popsán neobvyklý případ spontánní hyfémy s přední uveitidou jako hlavního projevu intraokulárního šíření systémového difuzního velkobuněčného B lymfomu (DLBCL).

69letá žena byla odeslána na oční kliniku s diagnózou neovaskulárního glaukomu pravého oka (PO). Na levém oku (LO) měla mírnou neproliferativní diabetickou retinopatii. Kromě diabetu trpěla hypertenzí a hypotyreózou. Před 2 lety jí byl diagnostikován DLBCL s abdominální lymfadenopatií, pro který podstoupila 6 cyklů chemoterapie.

Pacientka se dostavila s bolestí, zarudnutím PO a jednostrannou ztrátou zraku. Příznaky se vyvinuly během 10 dnů. Nejlépe korigovaná zraková ostrost odpovídala čití světla. Pomocí štěrbinové lampy byly zjištěny cirkumciliární městnání, hyféma, zadní synechie a neovaskularizace duhovky. Nitrooční tlak byl 41 mmHg v PO a 19 mmHg v LO. Vyšetření zadního segmentu bylo možné jen pomocí ultrasonografie a ukázalo difuzní ztluštění cévnatky s odchlípením sítnice v dolním části oka.

Vzhledem k neobvyklému nálezu a anamnéze DLBCL byl aspiračně odebrán vzorek na cytologické vyšetření a byla provedena magnetická rezonance mozku a orbity. MRI ukázala bilaterální ztluštění obalů optických nervů a cévnatky. Cytologické vyšetření potvrdilo diagnózu nitroočního DLBCL.

Pacientce byly nasazeny inhibitory karboanhydrázy a analgetika p. o. a topicky do PO atropin, kortikosteroidy a antiglaukomatika. Byla odeslána na hematoonkologii k další léčbě.

(zza)

Zdroj: Bawankar P., Das D., Bhattacharjee H. et al. Systemic diffuse large B-cell lymphoma masquerading as neovascular glaucoma. Indian J Ophtalmol 2018 Feb; 66 (2): 317−319, doi: 10.4103/ijo.IJO_746_17.



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#