#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Epidemiologie glaukomu

1. 1. 2018

V celosvětovém měřítku trpí glaukomovým poškozením optického nervu asi 1,5–2 % populace nad 40 let. Toto procento je mnohem větší u vyšších věkových kategorií, u lidí nad 75 let je to až 3,5 %. V absolutních číslech je na celém světě 66,8 milionu lidí s glaukomem, z toho asi 7 milionů slepých. Přibližně 1,5 milionu z nich osleplo pro akutní glaukomový záchvat. V České republice bylo v roce 2003 evidováno zhruba 250 pacientů s glaukomem na každých 10 tisíc obyvatel, a toto číslo se stále zvyšuje.

Glaukomem je celosvětově způsobeno 13 % případů oslepnutí. Toto číslo dělá z glaukomu druhou nejčastější příčinu slepoty. Bohužel i v rozvinutých zemích zůstává glaukom často nediagnostikován. Uvádí se, že svého onemocnění si je vědoma méně než jedna polovina postižených glaukomem.

Rizikovými faktory pro vznik glaukomu jsou:

  • zvýšený nitrooční tlak (nad 21 mm Hg)
  • věk
  • rodinný výskyt glaukomu
  • příslušnost k afroamerické rase
  • myopie
  • diabetes mellitus
  • migréna a vasospasmy
  • dlouhodobé užívání kortikoidů
  • úraz oka v anamnéze

Na celém světě je nejčastější formou glaukomu glaukom s otevřeným úhlem. Tento typ glaukomu je nápadně častější u africké rasy. U afroamerické populace se prevalence glaukomu pohybuje kolem 7 %. Vyskytuje se nejvíce u osob nad 60 let věku, kde je až šestkrát častější než u ostatní populace. Postihuje zpravidla obě oči, přičemž postižení bývá nestejné. Při rodinném výskytu glaukomu bývá riziko rozvoje glaukomu u dalšího člena rodiny až 15krát vyšší oproti ostatní populaci. Primární glaukom s otevřeným úhlem je nejčastěji spojen se zvýšeným nitroočním tlakem.

Podle některých epidemiologických studií se však až u 90 % osob se zvýšeným nitroočním tlakem glaukom nikdy nerozvine. Tento stav se nazývá oční hypertenze. Z hlediska nepředvídatelnosti dalšího vývoje, a tedy i rizika rozvoje glaukomu u těchto osob, je doporučeno jejich pravidelné sledování. Normální nitrooční tlak se podle epidemiologických průzkumů vyskytuje až u 30 % pacientů trpících glaukomem. Tento typ glaukomu se označuje jako normotenzní.

Epidemiologicky významný je i vztah mezi výší nitroočního tlaku a užíváním kortikoidů. U 5 % populace dochází při užívání kortikoidů ke zvýšení nitroočního tlaku. V případě pacientů trpících primárním glaukomem s otevřeným úhlem dochází ke stejnému zvýšení až u 95 %.

Ke glaukomu s uzavřeným úhlem je více náchylná asijská rasa a o něco častěji se vyskytuje u žen po čtyřicátém roce. Glaukom s uzavřeným úhlem je nejčastější u hypermetropů, u myopů je vzácný. Glaukom kongenitální je o něco častější u romského etnika.



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#