#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Molekulární vyšetření pro stanovení prognózy pacientů s chronickou lymfocytární leukémií

7. 6. 2023

Doporučení České skupiny pro chronickou lymfocytární leukémii (ČSCLL) při České hematologické společnosti ČLS JEP (ČHS) z roku 2021 zahrnují i vyšetření molekulárních prognostických faktorů, a to při stanovení diagnózy, při progresi onemocnění (před první terapií) a při relapsu (před následnou terapií), s cílem usnadnit rozhodování o diagnostických a léčebných postupech u pacientů s CLL v běžné praxi.

Mimořádně různorodé onemocnění

CLL vykazuje velmi variabilní klinický průběh, a to i u pacientů v rámci stejného klinického stadia. Diagnostiku a léčbu je proto nutné individualizovat. Zavedení cílených perorálních inhibitorů signálních drah (ibrutinib, idelalisib, venetoklax) v posledních letech zásadním způsobem ovlivnilo osud pacientů s CLL a rozšířily se rovněž naše poznatky ohledně hodnocení jejich prognózy.

Jak zpřesnit prognózu pacienta?

U nemocných, kteří jsou kandidáty intenzivní/cílené léčby CLL, doporučuje ČHS zvážit vyšetření umožňující zpřesnění individuální prognózy. Patří mezi ně zejména vyšetření genetických aberací metodou fluorescenční in situ hybridizace (FISH), tj. delece 13q, 11q, 17p, trisomie 12, dále stanovení mutačního stavu genů pro variabilní část těžkého řetězce imunoglobulinu (IGHV) a vyšetření mutací genu TP53 (zatím stále standardně pomocí klasického Sangerova sekvenování). Tyto prognostické faktory mají zásadní vliv na délku doby bez léčby (TFS), doby do progrese (PFS) i na celkové přežití (OS).

Pacienti s del(17p) mají nejkratší medián doby bez terapie. Lokus 17p13 kóduje antionkogen TP53 a jeho delece je často provázena mutacemi druhé alely genu. Mutace TP53 se vyskytují také samostatně, nezávisle na del(17p).

Delece 11q22-23 zahrnující gen ATM (ataxia-telangiectasia mutated) má rovněž negativní dopad na prognózu, zvláště u starších pacientů. Nemocní s bialelickou delecí ATM mají nižší PFS i OS.

Defekty v genu TP53 jsou v současnosti nejvýznamnějším prognostickým i prediktivním markerem u pacientů s CLL. Jsou spojeny s velmi špatnou prognózou a rezistencí vůči chemoimunoterapii. Frekvence výskytu dysfunkce TP53 se mění se stadiem onemocnění. Při stanovení diagnózy a v počátečních stadiích onemocnění se vyskytuje jen u několika procent nemocných, před první terapií již v 15–20 % případů a u pacientů refrakterních k chemoimunoterapii až v 50 %.

Nově se objevují data, která ukazují negativní prognostický a prediktivní význam komplexního karyotypu (definovaného jako ≥ 3 chromosomové změny ve ≥ 2 metafázích). I když zatím nejsou k dispozici prospektivní výsledky, je vhodné u nemocných s CLL provádět kromě FISH rovněž vyšetření karyotypu periferní krve po stimulaci mitogeny (např. oligonukleotidy CpG a interleukinem 2) a výsledky vyhodnotit podle doporučení a platné cytogenetické nomenklatury.

Kdy vyšetření provádět?

V současné době je u nemocných léčených protokoly ovlivňujícími přirozený průběh CLL (kombinované fludarabinové či bendamustinové režimy, obinutuzumab + chlorambucil, inhibitory signálních drah B-buněčného receptoru, alemtuzumab nebo alogenní transplantace) doporučeno provést vyšetření chromosomových abnormalit pomocí FISH, zejména deleci 17p, a analýzu mutací TP53 před zahájením 1. linie léčby a také před každou novou linií léčby. Význam genetických faktorů prognostických (ovlivňujících celkové přežití) i prediktivních (predikujících výsledky terapie) u pacientů s CLL je uveden v tab. 1.

  

Tab. 1  Význam prognostických a prediktivních genetických faktorů u pacientů s CLL

Karyotyp (posouzení komplexních změn)

Chromosomové aberace (FISH, cytogenetika)

Mutace TP53

Mutační stav IGHV

del(11)

trisomie 12

del(13)

del(17)

Při stanovení diagnózy

může být provedeno

ano

ano

ano

ano

může být provedeno

ano

Progrese onemocnění (před první terapií)

ano

může být provedeno

může být provedeno

může být provedeno

ano

ano

ano, pokud nebyl analyzován dříve

Relaps onemocnění (před další terapií)

ano

může být provedeno

může být provedeno

může být provedeno

ano

ano

ano, pokud nebyl analyzován dříve

Prognostický význam

ano

ano, u starších pacientů

ano

ano

ano

ano

ano

Prediktivní význam

ano (inhibitory BCR)

ano

?

ano

ano

ano

ano (FCR, inhibitory BCR)

Pozn.: BCR – B-buněčný receptor; FCR ­– fludarabin, cyklofosfamid, rituximab.

   

   

Pro pacienty s CLL bylo vytvořeno několik prognostických skórovacích systémů. Jedním z nich je Mezinárodní prognostický index (IPI), který zahrnuje 5 nezávislých prognostických faktorů, a to klinických, biochemických i genetických: delece 17p nebo mutace genu TP53, přítomnost somatických hypermutací IGHV, hladina sérového β2-mikroglobulinu, klinické stadium a věk (viz tab. 2).

   

Tab. 2  Mezinárodní prognostický index (IPI) pro CLL

Parametr

Bodová hodnota

Přítomnost delece 17p nebo mutace TP53

4

Nemutovaný IGHV

2

Koncentrace β2-mikroglobulinu v séru > 3,5 mg/l

2

Klinické stadium (Rai I–IV/Binet B a C)

1

Věk > 65 let

1

Rizikové skupiny

Nízké riziko

0–1 (odhad 5letého přežití 93,2 %)

Střední riziko

2–3 (odhad 5letého přežití 79,3 %)

Vysoké riziko

4–­6 (odhad 5letého přežití 63,3 %)

Velmi vysoké riziko

7–10 (odhad 5letého přežití 23,3 %)

   

(zza)

Zdroje:
1. Smolej L., Špaček M., Pospíšilová Š. a kol. Doporučení pro diagnostiku a léčbu chronické lymfocytární leukémie (CLL) 2021. Česká skupina pro chronickou lymfocytární leukémii ČHS ČLS JEP, 2021. Dostupné na: https://cll.cz/sites/default/files/2021-01/Doporučení_ČSCLL_2021_final_28012021_web.pdf
2. Pospíšilová Š., Jarošová M., Doubek M. Chronická lymfocytární leukémie – současné využití moderních prognostických a prediktivních faktorů v diagnostice. Transfuze a hematologie dnes 2019; 25 (1): 66−71.



Štítky
Dětská gynekologie Dětská onkologie Dětská psychiatrie Gastroenterologie a hepatologie Genetika Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie Psychiatrie Psychologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#