#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita reverzního účinku idarucizumabu

21. 4. 2022

Je samozřejmě velkou výhodou, pokud mají lékaři k dispozici specifickou látku, která při urgentní potřebě vyruší efekt perorálního antikoagulans. Idarucizumab je humanizovaná monoklonální protilátka, která s vysokou afinitou vychytává dabigatran. Léčivo bylo schváleno pro použití v klinické praxi na základě interim analýzy výsledků 90 pacientů zařazených do studie RE-VERSE AD. K jakým závěrům se dospělo na základě výsledků celé studijní populace?

Metodika a průběh studie

Multicentrická prospektivní otevřená studie RE-VERSE AD (Reversal Effects of Idarucizumab on Active Dabigatran) měla za cíl určit, zda idarucizumab ukončí antikoagulační efekt dabigatranu u pacientů, u nichž se vyskytne nekontrolované či život ohrožující krvácení (skupina A) nebo musejí podstoupit urgentní zákrok, který nelze odložit o více než 8 hodin a pro jehož provedení je nutná normální hemostáza (skupina B).

Účastníkům byl podán idarucizumab ve formě 2 bolusových 50ml infuzí obsahujících vždy 2,5 g léčiva. Míru reverzního účinku výzkumníci stanovili měřením dilutovaného trombinového času a ekarinového času.

Primárním cílem bylo zhodnocení maximálního reverzního účinku vůči dabigatranu v průběhu 4 hodin po podání idarucizumabu. Mezi sekundární cíle patřily další klinické parametry, například periprocedurální hemostáza a bezpečnost aplikace této látky. Nežádoucí příhody vyskytující se do 5 dnů od podání idarucizumabu byly považovány za související s jeho aplikací. Intenzita krvácení (ve skupině A) a jakékoliv podezření na trombotické příhody nebo úmrtí, ke kterým došlo do 90 dnů od podání idarucizumabu, byly posuzovány nezávislou komisí.

Sledovaná populace pacientů

Do studie bylo zahrnuto 503 dospělých pacientů užívajících dabigatran, z toho 301 ve skupině A a 202 ve skupině B. Jejich střední věk činil 78 let. Přes 95 % účastníků užívalo dabigatran v rámci prevence cévní mozkové příhody při fibrilaci síní.

Na počátku studie mělo 461 pacientů (91,7 %) prodloužený dilutovaný trombinový čas nebo ekarinový čas. Průměrná doba od užití poslední dávky dabigatranu (hlášeno pacienty) do podání první infuze idarucizumabu činila 14,6 hodiny ve skupině A a 18,0 hodin ve skupině B. Ve skupině A bylo 137 (45,5 %) pacientů s gastrointestinálním krvácením, 98 (32,6 %) s intrakraniálním krvácením a u 78 (25,9 %) bylo příčinou krvácení trauma. U pacientů ze skupiny B uplynulo průměrně 1,6 hodiny od podání první infuze do zahájení výkonu.

Výsledná zjištění

Střední hodnota maximálního reverzního účinku idarucizumabu během 4 hodin po podání dosáhla 100 % (95% interval spolehlivosti [CI] 100–100). Reverzní účinek byl rychlý a nezávisel na věku, renální funkci ani výchozí koncentraci dabigatranu. Podle dat 134 pacientů ze skupiny A, kteří mohli být v tomto směru hodnoceni, činil průměrný čas potřebný k zastavení krvácení 2,5 hodiny (95% CI 2,2–3,9). Ve skupině B byla periprocedurální hemostáza zhodnocena jako normální u 93,4 % pacientů, lehce abnormální u 5,1 % a středně abnormální u 1,5 %. U nikoho nebyla zaznamenána vysoce abnormální hemostáza. Reverzní účinek se u většiny nemocných udržel po dobu 24 hodin.

30denní mortalita ve skupině A a B dosáhla 13,5 %, resp. 12,6 %, 90denní mortalita 18,8 %, resp. 18,9 %. Trombotická událost se v prvních 90 dnech po podání léku objevila u 6,3 % pacientů ze skupiny A a 7,4 % ze skupiny B. Nebyly zaznamenány žádné závažné nežádoucí příhody v přímé souvislosti s podáním idarucizumabu.

Shrnutí a závěr

Konečné výsledky studie RE-VERSE AD ukázaly, že u pacientů s těžkým krvácením nebo u těch, kteří museli podstoupit urgentní zákrok, zrušil idarucizumab v dávce 5 g antikoagulační účinek dabigatranu rychle, úplně a na adekvátně dlouhou dobu.

(vef)

Zdroj: Pollack C. V. jr., Reilly P. A., van Ryn J. et al. Idarucizumab for dabigatran reversal – full cohort analysis. N Engl J Med 2017; 377: 431–441, doi: 10.1056/NEJMoa1707278.



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#