#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kapsaicinová náplast − účinný pomocník v boji proti neuropatické bolesti

11. 3. 2019

Neuropatická bolest patří k velmi nepříjemným, ale někdy poměrně obtížně řešitelným diagnózám. Zejména u pacientů, u kterých váháme se systémovou léčbou, může být velmi výhodným řešením náplast s 8% kapsaicinem.

Na neuropatickou bolest si naříkají nejen pacienti, ale i lékaři. Vzniká přímo v nervovém systému bez zjevného nociceptivního stimulu a možných příčin je mnoho. V obecné rovině se považuje za důsledek maladaptivní odpovědi nervového systému na poškození.

Léčba je obtížná, ale nikoliv nemožná

Najít řešení je velmi obtížné, protože pouze malá část pacientů zaznamená při jakékoliv terapii klinicky relevantní úlevu od bolesti. V recentních pracích je doporučován multidisciplinární přístup kombinující farmakologickou léčbu s fyzikální a s psychologickou intervencí. Konvenční analgetika jsou u této diagnózy považována za neúčinná. Část pacientů však profituje z topické aplikace kapsaicinu o vysoké koncentraci – 8 % a více.

Při této koncentraci je v náplasti přítomné dostatečně velké množství kapsaicinu, aby byl umožněn terapeutický účinek, a přitom měl přípravek ještě dobrou tolerabilitu při aplikaci. Kapsaicin se rychle vstřebává, což je považováno za jeden z hlavních benefitů a důvodů, proč jsou náplasti dobře snášeny. Nociceptory jsou rychle deaktivovány a pozbývají funkce. Náplast se aplikuje jednorázově, což je výhodné z hlediska adherence i jako prevence kontaminace domácího prostředí částicemi vysoce koncentrovaného kapsaicinu.

Mechanismus účinku

Kapsaicin se váže na nociceptory v pokožce, specificky na receptor TRVP1, který zajišťuje přesun sodíkových a kalciových iontů přes membránu. Na počátku vazba otevře iontové kanály, dojde k influxu sodíku a kalcia a depolarizaci za vzniku akčního potenciálu, který způsobí vjemy charakteru svědění, píchání či pálení. Opakovaná aplikace nebo právě podání vysoké koncentrace kapsaicinu má za následek dlouhodobou ztrátu funkce receptorů TRPV1 pravděpodobně díky většímu počtu různých účinků, jež společně zahltí nervovou buňku. Působení kapsaicinu může vést k reverzibilní degeneraci nervového zakončení.

Jednoduchý přístup, který může významně pomoci

Vysoce koncentrovanou náplast nelze zaměnit za volně prodejnou náplast s nízkou koncentrací kapsaicinu. Je vázána na lékařský předpis a aplikuje ji lékař nebo jiný zdravotník pod jeho dohledem. Kůže, na kterou se náplast aplikuje, nesmí být podrážděná ani poškozená. Náplast je možné různě vystřihovat, tvarovat nebo použít až 4 balení na jednu aplikaci. Na místě se ponechává 30–60 minut a aplikaci je možné po 90 dnech opakovat. Náplast byla původně v Evropské unii registrována pro léčbu neuropatické bolesti u pacientů bez diabetu, ale v roce 2015 bylo toto omezení zrušeno.

Systematický přehled studií

Autoři z iniciativy Cochrane vypracovali systematický přehled publikovaných prací na téma léčby neuropatické bolesti těmito náplastmi. Přes metodologické obtíže při zpracování dat o klinické účinnosti přinesla řadu zajímavých postřehů, které ukazují, že se jedná o cennou terapeutickou možnost srovnatelnou s moderní systémovou terapií.

V 8 zpracovaných studiích s 2488 účastníky byly náplasti s vysokou koncentrací kapsaicinu používány k léčbě postherpetické neuralgie (4 studie, 1272 účastníků), HIV-neuropatie (2 studie, 801 účastníků) a periferní diabetické polyneuropatie (1 studie, 369 účastníků). Údaje nezávisle zpracovávali dva odborníci. Vysoce koncentrovaný kapsaicin vedl ke střední až výrazné úlevě od bolesti u většího podílu subjektů než kontrolní léčba (kapsaicin o nízké koncentraci). U pacientů, kterým přinesl úlevu, zlepšil také kvalitu života.

(pez)

Zdroj: Derry S., Rice A. S., Cole P. et al. Topical capsaicin (high concentration) for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2017; 1: CD007393, doi: 10.1002/14651858.CD007393.pub4.



Štítky
Interní lékařství Neurologie Onkologie Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#