#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak podpořit využití železa organismem bez nežádoucích účinků

12. 9. 2019

Potřeba železa, jeho absorpce a využitelnost lidským organismem závisí na mnoha faktorech. Ideální způsob suplementace je prostřednictvím stravy, případně perorálních přípravků. Lze podpořit vstřebávání železa bez zvyšování dávky a nežádoucích účinků?

Význam železa pro organismus a jeho zdroje

Železo je esenciálním stopovým prvkem a kromě své nejvýznamnější role v transportu kyslíku se zapojuje do obrovského počtu biochemických reakcí. V potravě se vyskytuje ve 2 formách:

  • Hemové železo je přítomné především v mase a obecně je lépe vstřebáváno.
  • Nehemové železo obsahují hlavně obiloviny, červená řepa, brokolice či sušené ovoce.

Kromě jídelníčku ovlivňují množství železa v organismu také další faktory. Mezi nejvýznamnější patří například aktuální zdravotní stav (mj. u pacientů s chronickými záněty střev) nebo zvýšené nároky organismu během období rekonvalescence a růstu. V případě žen je třeba myslet na vyšší potřebu železa během těhotenství, kojení a také na ztráty během menstruace. Je-li z jakýchkoliv důvodů nutná jeho suplementace, volí se často soli železa v doplňcích stravy nebo léčivých přípravcích. Perorální užívání však bývá provázeno nežádoucími účinky, především nevolností, průjmem či zácpou.

Captafer: specifické složení a mechanismus účinku

Doplněk stravy Captafer je přípravek s obsahem složek, které přispívají ke zlepšení biologické dostupnost železa ze stravy s vyšším obsahem železa. Hlavní podíl představuje chrupavka z mořských ryb bohatá na glykosaminoglykany. Ty jsou během výrobního procesu hydrolyticky rozštěpeny na oligosacharidy s nízkou molekulovou hmotností, u nichž se prokázala schopnost podpořit absorpci železa v tenkém střevě.

Významnou součást Captaferu představuje také vitamin C. Schválené zdravotní tvrzení potvrzuje jeho účinek na zvýšení vstřebávání železa a antioxidačně působící vitamin E zase pomáhá chránit jeho dobře vstřebatelnou dvojmocnou formu. Měď přispívá k normálnímu přenosu železa v těle a společně se zinkem se podílí na využívání železa biologickými systémy. V těhotenství nepostradatelná kyselina listová přispívá k růstu zárodečných tkání.

Jak přípravek správně užívat 

Potahované tablety Captafer se doporučují v dávce 2 tbl. denně, a to po dobu nejméně 2 měsíců. Aby byl efekt co nejlepší, je třeba doplnit jejich užívání konzumací potravin s dostatečným množstvím železa.

Doplněk stravy Captafer představuje kombinaci složek, jež podporují vstřebávání železa do organismu. Při dodržení pestré a vyvážené stravy může představovat alternativu suplementace u žen v plodném věku a jedinců, kteří špatně tolerují přípravky s obsahem železa.

(zemt)

Zdroj: Rondanelli M., Opizzi A., Andreoni L., Trotti R. Effect of treatment with a food supplement (containing: selected sea fish cartilage, vitamin C, vitamin E, folic acid, zinc, copper) in women with iron deficiency: double blind, randomized, placebo-controlled trial. Minerva Med 2006; 97: 385−390.

(KOMERČNÍ SDĚLENÍ)



Štítky
Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#