#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k článku Telemedicína – vyšetření muskuloskeletálních problémů


Autoři: doc. MUDr. Závada Jakub, Ph.D.
Působiště autorů: 1. LF UK, Praha ;  Revmatologický ústav, a Klinika revmatologie
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 2, 2021, č. 3, s. 26
Kategorie: komentář

Souhrn

Telemedicína a další digitální zdravotní technologie (mobilní aplikace, nositelné senzory, digitální terapeutické intervence či umělá inteligence) změní svět medicíny pravděpodobně dříve, než si dovedeme představit. Předložený přehledový článek autorek Nicole T. Yedlinsky a Rebecca L. Peebles o možnostech muskuloskeletálního vyšetření v rámci virtuální vizity ukazuje, co vše lze v rámci telemedicíny zvládnout.

Telemedicína se ukázala jako skvělá alternativa pro vyřešení méně komplexních problémů našich pacientů v době pandemie COVID-19, je a bude také zajímavou možností pro pacienty žijící ve vzdálených místech nebo např. pro poskytování specializované zdravotní péče ve vězení. Řada pacientů i lékařů možnost virtuálních vizit uvítá a technologické firmy budou tahounem dalších průlomů na tomto poli.

Hlavním limitem zavedení telemedicíny a „telehealth“ do běžné praxe nebudou technologická omezení, ale spíše obtíže se smysluplnou a funkční integrací virtuálních vizit (a dat z mobilních aplikací, nositelných senzorů atd.) do každodenní rutiny a elektronické zdravotnické dokumentace tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost zdravotních dat, ale také aby lékaři nemuseli otevírat zaheslované cizí aplikace nebo trávit dlouhý čas řešením větších i menších technických problémů.

Otázkou bude i přístup plátců zdravotní péče, kteří dobře vědí, že každá nová technologie jejich náklady obvykle spíše zvyšuje, než snižuje. Bude nutné nedopustit další znevýhodnění těch skupin pacientů, kteří nebudou mít dostatečné hardwarové vybavení pro digitální zdravotní technologie ani schopnosti je správně nastavit a využít. Technologický pokrok je exponenciální a nelze jej zastavit. Úkolem zodpovědných lékařů a regulátorů zdravotní péče bude trvat na tom, aby každá nová zdravotní technologie byla skutečným přínosem pro naše pacienty a abychom na této dobrodružné cestě neztratili ze zřetele to nejcennější, totiž terapeutický vztah mezi pacientem a lékařem.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#