#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Iontoforéza a lokální aplikace 8% argininu a uhličitanu vápenatého v léčbě hypersenzitivity dentinu

19. 12. 2018

Recentně prezentovaná klinická studie sledovala přínos zubní pasty s 8 % argininu při léčbě hypersenzitivity dentinu a možnost zvýraznění tohoto účinku za pomoci iontoforézy.

Cíle studie

Studie měla tři hlavní cíle:

  1. Zhodnocení efektivity zubní pasty proti hypersenzitivnímu dentinu s obsahem 8% argininu a uhličitanu vápenatého (Colgate® Sensitive Pro-Relief™).
  2. Zhodnocení efektivity zubní pasty proti hypersenzitivnímu dentinu s obsahem 8% argininu a uhličitanu vápenatého (Colgate® Sensitive Pro-Relief™) v kombinaci s iontoforézou.
  3. Porovnání obou výše uvedených metod.

Metodika a průběh studie

80 pacientů trpících hypersenzitivitou dentinu bylo rozděleno do dvou skupin. První skupina byla léčena aplikací zubní pasty s 8% argininem a uhličitanem vápenatým. Lékaři pak provedli předstíranou iontoforézu, tedy bez použití elektrického proudu. Druhé skupině byla aplikována stejná zubní pasta a následně byla provedena skutečná iontoforéza elektrickým proudem o síle 3–4 mA po dobu 2–3 minut. Během návštěvy lékaři proceduru 3× opakovali. Hodnoty senzitivity, měřené pomocí vizuální analogové škály (VAS), byly odebrány 5 minut před ošetřením a 5 minut po něm. Celý postup se opakoval po 7, 14 a 28 dnech. Výsledky byly následně zpracovány pomocí statistického programu SPSS.

Výsledky

Senzitivita dentinu, vyjádřená hodnotami VAS, se významně snížila u většiny pacientů v obou skupinách (p < 0,001), výrazněji pak u druhé skupiny ošetřené zubní pastou s 8% argininem v kombinaci s iontoforézou. Rozdíl byl patrný při porovnání hodnot naměřených v 1. a 4. týdnu. Naopak hodnoty naměřené ihned po ošetření se v obou skupinách výrazně nelišily.

Závěr a diskuse

Přínos iontoforézy při léčbě hypersenzitivního dentinu se dá vysvětlit více hypotézami. Jedna z nich říká, že iontoforéza stimuluje tvorbu sekundárního dentinu. Jiná poukazuje na parestetický efekt, který ovlivňuje reaktivitu nervových zakončení. A konečně poslední hypotéza popisuje mikroprecipitaci vápenatých iontů do dentinových tubulů a tím jejich zapečetění.

Studie také poukazuje na fakt, že na snížení hypersenzitivity má vliv i samotné použití pasty s obsahem 8% argininu a uhličitanu vápenatého (na českém trhu v zubní pastě Elmex® Sensitive Professional™), tento účinek lze ovšem potencovat právě v kombinaci s iontoforézou.

(jez)

Zdroj: Kumar S., Thomas B. S., Gupta K. Iontophoresis and topical application of 8% arginine-calcium carbonate to treat dentinal hypersensitivity. Niger J Clin Pract 2018 Aug; 21 (8): 1029−1033, doi: 10.4103/njcp.njcp_341_17.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#