#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvalitně doložená účinnost přípravku Cyclo 3 Fort na zmírnění řady příznaků chronické žilní insuficience potvrzená metaanalýzou

9. 10. 2019

Na sympoziu Evropského žilního fóra v roce 2017 byly prezentovány výsledky metaanalýzy účinků přípravku Cyclo 3 Fort (extrakt z listnatce pichlavého, hesperidin methylchalkon a vitamin C) na jednotlivé příznaky chronické žilní insuficience (ChŽI), jež u mnoha příznaků dokládají úroveň důkazů A.

Přednášející na sympoziu věnovaném výsledkům metaanalýzy studií s přípravkem Cyclo 3 Fort publikované mezinárodním týmem (Kakkos et al.) v časopisu International Angiology ukázali, že tento lék v porovnání s placebem významně zmírňuje příznaky ChŽI na dolních končetinách, jakými jsou bolest, pocit těžkých nohou, pocit otoku, únava, parestezie/mravenčení, křeče a svědění, ale také objektivní příznaky vyjádřené obvodem kotníku nebo objemem nohy.

Úrovně důkazů

Úroveň důkazů se dělí do 3 kategorií: A, B a C. Úroveň A znamená, že důkazy pocházejí nejméně ze 2 vědecky významných randomizovaných kontrolovaných studií nebo systémových přehledů/metaanalýz, jež přinesly jednoznačné výsledky, a je tedy nepravděpodobné, že by další výzkum změnil spolehlivost odhadu účinnosti daného přípravku.

Úrovně důkazů A dosáhl Cyclo 3 Fort při zmírnění bolesti, pocitu těžkých nohou, pocitu otoku, mravenčení, redukci obvodu kotníku a celkového skóre příznaků ChŽI. Důkazy o účinnosti na křeče a únavu dolních končetin pocházejí pouze z jedné studie, proto mají úroveň důkazů B. Údaje o vlivu přípravku na svědění a pálení z randomizovaných klinických studií neukazují statisticky významně větší efekt oproti placebu.

Klinicky významný přínos

Celkové hodnocení účinnosti Cyclo 3 Fort u ChŽI vyznívá ve prospěch vysoké úrovně důkazů. Výsledky také ukázaly nízký počet pacientů, které je třeba léčit, aby bylo dosaženo významného klinického přínosu (NNT − number needed to treat). U jednotlivých příznaků se při léčbě přípravkem Cyclo 3 Fort hodnoty NNT pohybovaly od 1,8 do 5.

(zza)

Zdroj: Kakkos S. K., Bouskela E., Jawien A., Nicolaides A. N. New data on chronic venous disease: a new place for Cyclo 3® Fort. Int Angiol 2018; 37 (1): 85−92, doi: 10.23736/S0392-9590.17.03935-9.



Štítky
Angiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#