#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výška jako nezávislý rizikový faktor vzniku varixů

1. 3. 2021

Autoři studie publikované v časopisu Circulation analyzující údaje od téměř půl milionu osob nalezli další rizikový faktor vzniku varixů – výšku osoby. U něj dále posuzovali možnou kauzální roli v rozvoji této patologie.

Bolestivost, nevzhlednost a vazba k žilní trombóze

Varixy, metličky, křečové žíly... Všechny tyto pojmy označují nateklé, pokroucené žíly různého průměru, které lze často vidět pouhým okem přímo pod kůží dolních končetin. Podle posledních odhadů trápí okolo 10 % dospělých obyvatel USA a lze předpokládat, že v Evropě bude výskyt tohoto problému srovnatelný, a to vzhledem k podobnému životnímu stylu.

Ačkoliv obecně jsou křečové žíly považovány za celkem neškodné, nedávné studie ukázaly jejich silnou vazbu ke kardiovaskulárním (KV) potížím, zejména k tvorbě krevních sraženin a žilní trombóze. Mimoto se jedná o stav vyznačující se mírnou bolestivostí a často také neestetičností. Možnými příčinami vzniku varixů se zabývala studie provedená ve Velké Británii a zpracovaná ve spolupráci se Stanfordovou univerzitou v Kalifornii.

Analýza dat půl milionu osob

Předpokládá se, že patogeneze křečových žil je multifaktoriální, nicméně zatím jen málo rozumíme genetickým a environmentálním faktorům, které přispívají k jejich vzniku. Pomocí strojového učení a statistických metod autoři vyhodnotili data téměř půl milionu osob z britské databáze UK Biobank. U necelých 340 tisíc jedinců v tomto souboru provedli též studii genomu. 

Výsledná zjištění

Studie potvrdila již známé rizikové faktory vzniku varixů, jako jsou věk, pohlaví, tělesná hmotnost, těhotenství, hluboká žilní trombóza, a identifikovala další rizikový faktor – tělesnou výšku. I po úpravě na potenciální zavádějící faktory bylo riziko varixů u osob s tělesnou výškou v nejvyšším kvartilu o 74 % vyšší než u osob s tělesnou výškou v nejnižším kvartilu (poměr rizik [HR] 1,74; 95% CI 1,51–2,01; p < 0,0001). Kromě toho výsledky ukázaly, že tělesná výška má kauzální vztah ke vzniku křečových žil (poměr šancí [OR] 1,26; p = 2,07 × 10−16).

Práce zároveň představuje dosud největší genetické zkoumání provedené v souvislosti s přítomností křečových žil. Výsledky přinášejí lepší porozumění biologickému pozadí jejich výskytu. Bylo odhaleno 30 genů, které mají souvislost nejen s tvorbou varixů, ale také s hlubokou žilní trombózou.

Závěr

Autoři konstatovali, že o biologii tak častého onemocnění, jakým jsou varixy, víme překvapivě málo. Navíc neexistuje žádné léčivo, jež by jim dokázalo účinně předcházet nebo je léčit. Jimi identifikované klinické a genetické rizikové faktory by mohly pomoci při vývoji další léčby chronického žilního onemocnění s varixy.

(mir)

Zdroje:
1. Fukaya E., Flores A. M., Lindholm D. et al. Clinical and genetic determinants of varicose veins. Circulation 2018; 138 (25): 2869–2880, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.035584.
2. Sandoiu A. Your height may predict your risk of varicose veins. Medical News Today, 2018 Sep 26. Dostupné na: www.medicalnewstoday.com/articles/323187



Štítky
Dermatologie Diabetologie Gynekologie a porodnictví Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#