#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická charakteristika traumatologických pacientů vyžadujících úpravu dávkování enoxaparinu v prevenci TEN

4. 11. 2021

Úrazy a traumatologické operační výkony představují významný rizikový faktor rozvoje tromboembolické nemoci (TEN). U pacientů s traumatem je tak doporučena rutinní tromboprofylaxe, často v podobě nízkomolekulárních heparinů (LMWH), mezi něž patří také enoxaparin. Recentně publikovaná studie hodnotila faktory, které jsou asociované s potřebou vyššího dávkování enoxaparinu k dosažení účinné profylaktické hladiny.

Úvod

K potvrzení dosažené efektivní hladiny LMWH v oběhu je důležité monitorování parametru anti-Xa (tzv. peak hladina 4 hodiny po podání enoxaparinu, popřípadě trough hladina nabíraná před podáním další dávky − tj. dle situace za 12 či 24 hodin) a eventuální úprava dávkování podle zjištěných hodnot. Z výsledků řady publikovaných studií však vyplynulo, že enoxaparin je často podáván v nedostatečných dávkách, což snižuje jeho efektivitu. Recentně publikovaná studie zkoumala faktory související s potřebou vyššího dávkování enoxaparinu k dosažení cílené trough hladiny anti-Xa u pacientů s traumatem.

Hodnocená populace

Do retrospektivní analýzy byli zahrnuti pacienti, kteří utrpěli trauma v období od srpna 2014 do února 2018 a byl jim podáván enoxaparin v dávce upravené podle trough hladiny anti-Xa. V rámci analýzy byla porovnávána skupina podstupující terapii enoxaparinem v dávce < 50 mg po 12 hodinách se skupinou dostávající terapii v dávce > 50 mg po 12 hodinách.

Výsledná zjištění

Do studie bylo zahrnuto celkem 246 pacientů, přičemž 32 (13 %) vyžadovalo dávku enoxaparinu > 50 mg po 12 hodinách k dosažení cílových hodnot anti-Xa. Faktory asociované s potřebou vyšší dávky představovalo mužské pohlaví (96,8 vs. 3,2 %; p < 0,01), nižší věk (39,5 vs. 52,7 roku; p < 0,01), vyšší hodnota clearance kreatininu (125,9 vs. 93,7 ml/min; p < 0,01), větší tělesný povrch (2 vs. 1,8 m2; p < 0,01) a vyšší skóre závažnosti poranění (18,4 vs. 10,8; p < 0,01). Výška, hmotnost a hodnota BMI nebyly vyhodnoceny jako významné faktory. V rámci regresní analýzy byla jako jediný nezávislý prediktor potřeby vyšší dávky enoxaparinu stanovena clearance kreatininu.

Závěr

Z výsledků studie vyplynulo, že u pacientů s traumatem vyžadujících vyšší dávkování enoxaparinu k dosažení cílové profylaktické trough hladiny anti-Xa je pozorována signifikantně vyšší clearance kreatininu. Pacienti s vyšší clearance kreatininu by v rámci prevence TEN mohli profitovat z iniciálně vyšší dávky enoxaparinu k dosažení cílové hladiny anti-Xa v kratším časovém intervalu.

(holi)

Zdroj: Hashim Y. M., Dhillon N. K., Veatch J. M. et al. Clinical characteristics associated with higher enoxaparin dosing requirements for venous thromboembolism prophylaxis in trauma patients. Am Surg 2021; 87 (7): 1177–1181, doi: 10.1177/0003134820979574.



Štítky
Angiologie Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství Chirurgie všeobecná Interní lékařství Onkologie Ortopedie Traumatologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#