#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naděje v podpůrné léčbě COVID-19 i díky erdosteinu?

7. 10. 2020

„Nejčastějším důvodem, proč lidé s COVID-19 končí v nemocnicích nebo potřebují intenzivní péči, jsou dýchací potíže spojené s nízkou hladinou kyslíku,“ upozorňuje předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN) MUDr. Stanislav Kos, CSc. Nadějným léčivem nápomocným ke zlepšení respiračních funkcí se jeví být erdostein. V následujícím textu se blíže podíváme, proč tomu tak je.

Klinický výzkum běží od jara

Již 7. dubna 2020 spustila švédská společnost Recipharm klinickou studii molekuly erdosteinu v terapii pacientů infikovaných koronavirem SARS-CoV-2. Ta byla zahájena v italském Miláně a Bergamu, tedy v regionu Lombardie, který patřil k místům nejvíce zasaženým první vlnou epidemie. Do studie bylo v úvodu zařazeno 100 pacientů, kteří byli hospitalizováni pro onemocnění COVID-19. Základními otázkami, na něž by studie měla odpovědět, jsou:

  • zda erdostein dokáže zlepšit respirační příznaky (dušnost, kašel, astenii);
  • zda erdostein dokáže zkrátit dobu nemoci (resp. dobu do negativního testu).

Mukolytika v léčbě symptomů COVID-19 

Přestože pro příznaky COVID-19 je více charakteristický suchý dráždivý kašel, existují určité hypotézy, proč je výhodné při tomto onemocnění podávat mukolytické léky. Zejména se jedná o jejich:

  • vliv na adhezi patogenů ke sliznici dýchacích cest;
  • antioxidační účinek.

Mnohočetné účinky erdosteinu

Ačkoliv jsou v terapii COVID-19 zkoumána různá mukolytika, nesporná jedinečnost erdosteinu spočívá v jeho mnohočetném mechanismu působení. Díky své chemické struktuře tato molekula vykazuje účinky: 

  • antibakteriální;
  • antiflogistické;
  • antioxidační;
  • mukomodulační.

Metabolity erdosteinu účinně ovlivňují reologické vlastnosti hlenu, upravují jeho viskozitu a elasticitu, a to aniž by docházelo k dráždění žaludeční sliznice. Pozitivně působí na mukociliární transport a snižují produkci sputa. Další známou významnou vlastností erdosteinu je jeho vliv na výraznou redukci adherovaných bakterií, neboť interferuje s vazbou bakteriálních adhezinů na receptory eukaryotních buněk. Podání erdosteinu snižuje riziko bakteriálních superinfekcí. Protizánětlivá aktivita je dána působením erdosteinu na koncentraci sekrečního IgA, lyzozymu a laktoferinu v bronchiálním sekretu a dále též potlačuje tvorbu prozánětlivých cytokinů jako IL-1β, IL-6, IL-8 či TNF-α.

Oxidační stres − příčina závažného průběhu COVID-19?

Oxidační stres a narušení redoxní homeostázy se jeví jako důležitý biologický proces, který může být příčinou závažného, či dokonce smrtelného průběhu COVID-19. Existuje hypotéza, že příčinou závažného průběhu onemocnění je nedostatek glutathionu. Ten hraje zásadní roli v antioxidační obraně organismu. Molekula erdosteinu svými účinky snižuje tvorbu kyslíkových radikálů a zvyšuje koncentraci glutathionu v bronchoalveolární laváži, což podtrhuje pravděpodobně pozitivní vliv tohoto léčiva na průběh onemocnění COVID-19. 

Respirační příznaky − až 3 měsíce po prodělané infekci

V otázce nutnosti nalezení vhodného léku, který dokáže zmírnit respirační příznaky infekce koronavirem SARS-CoV-2, se shoduje i odborná veřejnost. Ukazuje se totiž, že respirační příznaky, zejména pocit horšího dechu, kašel, únava, ale také bolesti na hrudníku, se u nemocných vyskytují ještě asi 3 měsíce po prodělané infekci. Potvrzují to rovněž průzkumy Plicní kliniky LF UK a FN Hradec Králové pod vedením doc. MUDr. Vladimíra Koblížka Ph.D.

(tich)

Zdroje:
1. Doležal T., Procházková M. Erdosteinum. Remedia 2004; 14 (4): 297−304. 
2. Kolek V. Mukolytika – léky nejen proti kašli. Medicína pro praxi 2006; 2: 62–67.
3. MZ ČR. Léky na kašel: Je třeba při nákaze COVID-19 kašel tlumit, nebo naopak podpořit? Ministerstvo zdravotnictví ČR, 26. 3. 2020. Dostupné na: https://koronavirus.mzcr.cz/leky-na-kasel-je-treba-pri-nakaze-covid-19-kasel-tlumit-nebo-naopak-podporit
4. Recipharm’s proprietary molecule Erdosteine to be tested as part of COVID-19 treatment. Recipharm, 2020. Dostupné na: www.recipharm.com/press/recipharm%E2%80%99s-proprietary-molecule-erdosteine-be-tested-part-covid-19-treatment
5. Habtemariam S., Nabavi S. F., Ghavami S. et al. Possible use of the mucolytic drug, bromhexine hydrochloride, as a prophylactic agent against SARS-CoV-2 infection based on its action on the transmembrane serine protease 2. Pharmacol Res 2020 Jul; 157: 104853, doi: 10.1016/j.phrs.2020.104853.
6. Polonikov A. Endogenous deficiency of glutathione as the most likely cause of serious manifestations and death in COVID-19 patients. ACS Infect Dis 2020 Jul 10; 6 (7): 1558−1562, doi: 10.1021/acsinfecdis.0c00288. 
7. Vyléčené z koronaviru by měl sledovat plicní lékař. Nemoc totiž může zanechat stopy. Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP, 22. 9. 2020. Dostupné na: www.pneumologie.cz/novinka/1670/vylecene-z-koronaviru-by-mel-sledovat-plicni-lekar-nemoc-totiz-muze-zanechat-stopy
8. SPC Erdomed. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC141470.pdf&type=spc&as=erdomed-spc



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#