#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porovnání biologik v léčbě chronické rinosinusitidy s nosními polypy

7. 9. 2022

Autoři metaanalýzy 9 randomizovaných kontrolovaných studií, která porovnávala dupilumab, omalizumab a mepolizumab u pacientů s chronickou rinosinusitidou a nosními polypy, se pokusili identifikovat nejvýhodnější z dostupných biologik v uvedené indikaci na základě poměru přínosů a rizik.

Hodnocené studie

Biologické léky prokázaly v porovnání s placebem účinnost při zmenšení objemu nosních polypů u pacientů s chronickou rinosinusitidou. Přímé porovnání jednotlivých přípravků však dosud chybělo. Autoři práce publikované v říjnu 2021 proto provedli systematický průzkum literatury v databázích PubMed, Embase, Web of Science a Cochrane Library k 29. prosinci 2020. Vyhledali randomizované kontrolované studie, které hodnotily biologické přípravky v léčbě dospělých pacientů s chronickou rinosinusitidou a nosními polypy, a provedli jejich síťovou metaanalýzu.

Do hodnocení bylo zařazeno 9 studií zahrnujících celkem 1190 pacientů, jež porovnávaly 3 biologické léky (dupilumab, omalizumab a mepolizumab) a placebo.

Výsledná zjištění

Nejlepší účinnost z hlediska skóre nosních polypů (NPS), skóre nosní kongesce (NCS), skóre Sino-Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22) a University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT) prokázal dupilumab. Na druhém místě z hlediska zlepšení skóre SNOT-22, UPSIT a NCS byl omalizumab a z hlediska zlepšení skóre NPS mepolizumab.

Nejvyšší výskyt nežádoucích příhod byl zjištěn u mepolizumabu.

Závěr

Tato první síťová metaanalýza, která nepřímo porovnávala přípravky biologické léčby u dospělých pacientů s chronickou rinosinusitidou a nosními polypy, ukázala, že nejlepší volbou z hlediska účinnosti a bezpečnosti je v této indikaci dupilumab, jako druhou volbu lze doporučit omalizumab.

(zza)

Zdroj: Wu Q., Zhang Y., Kong W. et al. Which is the best biologic for nasal polyps: dupilumab, omalizumab, or mepolizumab? A network meta-analysis. Int Arch Allergy Immunol 2022; 183 (3): 279−288, doi: 10.1159/000519228.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#