#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ionty stříbra v terapii pooperačních lézí v uroandrologické oblasti

11. 10. 2018

Stříbro bylo pro své antimikrobiální účinky využíváno v terapii různých afekcí již v dávné historii. Výraznějšího baktericidního a fungicidního účinku stříbra se však podařilo dosáhnout až s rozvojem nanotechnologií. Nanostříbro snadněji proniká do tkání a jeho efektivita je výrazně vyšší, proto se v současnosti využívá například v terapii pooperačních lézí.

Technologie TIAB

Jedinou aktivní formou stříbra vykazující antimikrobiální aktivitu jsou monovalentní ionty stříbra. Ionizovaná forma je však nestabilní a rychle dochází k agregaci iontů. Z tohoto důvodu byl pomocí mikrotechnologií vyvinut inovativní komplexní molekulární systém, který obsahuje monovalentní ionty stříbra (Ag+) v kombinaci s oxidem titaničitým (TiO2). Jedná se o takzvanou TIAB technologii. Kovalentní vazba s oxidem titaničitým zajišťuje stabilitu monovalentních iontů a umožňuje tak jejich použití v terapii pooperačních a jiných lézí v různých oborech medicíny. V terapii pooperačních lézí v uroandrologické oblasti se používá přípravek UroTiab Cream-Gel.

Složení a mechanismus účinku

UroTiab Cream-Gel obsahuje kromě výše zmíněných stříbrných iontů také hyaluronát sodný a extrakt z Aloe barbadensis. Hyaluronát sodný přispívá k filmogennímu působení prostředku a posiluje jeho bariérový efekt. Extrakt z aloe zajišťuje hydratační, uklidňující, osvěžující a změkčující efekt a poskytuje tak rychlou úlevu.

Díky nanotechnologii je z komplexu TIAB vytvořen velmi jemný prášek, který zlepšuje plochu kontaktu s pokožkou v místě aplikace. Tato technologie navíc umožňuje použít tisíckrát nižší množství stříbra, které vykazuje stejný efekt jako přípravky s vyšším množstvím stříbra. Současně nedochází k akumulačnímu efektu a na stříbro nevzniká rezistence.

Přípravek díky tomu vykazuje trojí účinek. Antimikrobiální působení zajišťují nanočástice stříbra, které díky kovalentní vazbě s oxidem titaničitým způsobují denaturaci mikrobiálních druhů. Bariérový efekt je zajištěn především hyaluronátem sodným a zabraňuje tak šíření infekce. Přípravek navíc podporuje přirozené hojení a regeneraci tkání.

Indikace

UroTiab Cream-Gel je indikovaný v terapii nekomplikovaných pooperačních lézí v uroandrologické oblasti. Nejčastěji se jedná o podporu správného hojení ran po cirkumcizi, varikokélektomii nebo hydrocelektomii. Přípravek se dále používá jako adjuvans při lokální léčbě bakteriálních a plísňových onemocnění, například balanopostitid.

(holi)

Zdroje:
1. Politano A. D., Campbell K. T., Rosenberger L. H., Sawyer R. G. Use of silver in the prevention and treatment of infections: silver review. Surg Infect (Larchmt) 2013; 14 (1): 8–20, doi: 10.1089/sur.2011.097.
2. UroTiab Cream-Gel. Zdravotnický prostředek. Portfolio Urologie, Heaton Healtcare Group. Dostupné na: www.heaton.cz; www.urotiab.cz



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#