#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ionty stříbra v hojení operační rány po cirkumcizi penisu

22. 1. 2019

Cirkumcize neboli obřízka penisu je malý chirurgický výkon, při kterém je odstraněna celá předkožka nebo její část. Tato operace je prováděna z léčebných, preventivních, estetických nebo náboženských důvodů. V pooperační péči nekomplikovaných ran se může vhodně uplatnit krém s obsahem stříbrných iontů, který vykazuje antibakteriální účinek a podporuje proces hojení.

Úvod

Cirkumcize neboli obřízka penisu je běžný chirurgický výkon s řadou indikačních kritérií. Provádí se z hygienických, estetických, náboženských (rituálních) a zdravotních důvodů. Nejčastější zdravotní indikaci představuje zúžení předkožky neboli fimóza, a to až v 95 % případů. Mezi další indikace výkonu patří parafimóza (akutní bolestivé zaškrcení žaludu s nemožností přetáhnout předkožku zpět), balanitida z důvodů nedostatečné hygieny, bolestivost a krvácení při pohlavním styku nebo prevence karcinomu penisu. Celosvětově je obřezáno kolem 30 % mužské populace, tento podíl se však výrazně liší v rámci jednotlivých regionů.

Průběh výkonu

Cirkumcize se provádí v lokální, spinální nebo celkové anestezii. Konkrétní postup se odvíjí od individuálních rizikových faktorů a přání jednotlivých pacientů, ale záleží také na zvyklostech zdravotnického pracoviště. Výhodou operace v lokální anestezii je možnost ambulantního podstoupení zákroku a propuštění do domácí péče již v ten samý den po výkonu.

Podle lokálního nálezu se provádí plastická úprava předkožky s jejím částečných zachováním (parciální cirkumcize) nebo úplné odstranění předkožky. Při parciální cirkumcizi se zúžená část předkožky odstraní tak, aby zbývající předkožka částečně kryla žalud a současně aby bylo možné ji volně přetáhnout. Pokud je současně zkrácena uzdička penisu (frenulum), během operace je provedena frenulotomie (přetětí uzdičky) nebo frenuloplastika (prodloužení uzdičky).

Principem operace je odstranění obou listů zúžené nebo přebytečné předkožky a jejich sešití vstřebatelným stehem za účelem optimálního kosmetického efektu. Stehy se přibližně za 14 dní rozvolní a samy vypadnou. Kromě metod konvenční chirurgie se v současnosti uplatňují i pomůcky usnadňující operační výkon, například ve formě různých umělohmotných kroužků (ShangRing, PrePex, Unicirc). Pokud je výkon proveden ve spinální nebo celkové anestezii, pacient je propuštěn do ambulantní péče většinou první den po výkonu. Od prvního pooperačního dne je pacientům umožněna pravidelná hygiena rány a doporučena aplikace dezinfekčních, popřípadě antibiotických mastí. Plná fyzická zátěž a pohlavní styk jsou možné přibližně 4 týdny po výkonu.

Ionty stříbra v hojení rány

Pro správné hojení rány po cirkumcizi je důležitá pravidelná aplikace dezinfekčních, popřípadě antibiotických mastí či krémů. Jednou z možností je přípravek UroTiab Cream-Gel, který je indikovaný v terapii nekomplikovaných pooperačních lézí v uroandrologické oblasti. Přípravek obsahuje tři různé účinné látky zajišťující komplexní působení při lokální aplikaci. Konkrétně se jedná o monovalentní ionty stříbra s oxidem titaničitým, hyaluronát sodný a extrakt z Aloe barbadensis.

Antimikrobiální působení zajišťují nanočástice stříbra, jež díky kovalentní vazbě s oxidem titaničitým způsobují denaturaci mikrobiálních druhů. Bariérový efekt je zajištěn především hyaluronátem sodným a zabraňuje tak šíření případné infekce. Přípravek navíc podporuje přirozené hojení a regeneraci tkání díky extraktu z Aloe barbadensis.

(holi)

Zdroje:
1. American Academy of Pediatrics Task Force on Circumcision. Male circumcision. Pediatrics 2012; 130 (3): e756–e785, doi: 10.1542/peds.2012-1990.
2. Al Hussein Alawamlh O., Kim S. J., Li P. S., Lee R. K. Novel devices for adolescent and adult male circumcision. Eur Urol Focus 2018 Apr; 4 (3): 329–332, doi: 10.1016/j.euf.2018.06.015.
3. Brook I. Infectious complications of circumcision and their prevention. Eur Urol Focus 2016; 2 (4): 453–459, doi: 10.1016/j.euf.2016.01.013.
4. UroTiab Cream-Gel. Zdravotnický prostředek. Portfolio Urologie, Heaton Healtcare Group. Dostupné na: www.heaton.cz; www.urotiab.cz



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#