#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Telmisartan pomáhá i k redukci hladiny cholesterolu

14. 6. 2019

K zajímavému závěru došla studie japonských autorů, která byla věnována mechanismu poklesu cholesterolu při léčbě telmisartanem.

Mechanismy účinku a benefity telmisartanu

Telmisartan, antagonista receptorů AT1 pro angiotenzin II, má kromě antihypertenzního efektu i pozitivní metabolické účinky. Díky tomu, že je parciálním agonistou receptorů PPAR-γ (peroxisomovým proliferátorem aktivovaných receptorů gamma, což jsou cílové receptory například pro thiazolidindiony), vede užívání telmisartanu ke zlepšení parametrů glukózového metabolismu a hladin triglyceridů. Byl také popsán jeho významně pozitivní vliv na hladinu celkového a LDL cholesterolu, který byl u telmisartanu výraznější než u jiných molekul ze skupiny sartanů. Mechanismus tohoto efektu a tím potenciál pro synergický účinek s jinými hypolipidemiky se pokusila objasnit skupina japonských autorů.

Metodika a průběh studie

Do studie bylo zařazeno 20 pacientů s hypertenzí a hypercholesterolémií. Deset z nich užívalo telmisartan, druhá polovina fluvastatin − jeden z méně účinných statinů, inhibitorů HMG-CoA reduktázy, které působí prostřednictvím inhibice syntézy cholesterolu. Pacientům byly odebrány hladiny dvou sérových markerů: cholestanolu (markeru absorpce cholesterolu) a lathosterolu (markeru syntézy cholesterolu).

Výsledky

Po 3 měsících léčby došlo k poklesu hladin celkového i LDL cholesterolu jak ve skupině léčené telmisartanem (p < 0,01 pro oba parametry), tak u pacientů léčených fluvastatinem (p < 0,001 pro oba parametry). Změna v hladině cholestanolu po 3 měsících léčby u pacientů užívajících telmisartan korelovala s hladinou celkového (r = 0,72; p < 0,05) a LDL cholesterolu (r = 0,81; p < 0,01). Ve skupině léčené fluvastatinem naopak s hladinou celkového (r = 0,88; p = 0,001) i LDL cholesterolu (r = 0,89; p = 0,001) korelovala hladina lathosterolu.

Závěr

Výsledky studie naznačují, že vliv telmisartanu na snižování hladiny cholesterolu by mohl být zprostředkován inhibicí absorpce cholesterolu, ačkoliv k potvrzení těchto předpokladů je zapotřebí doplnit další a rozsáhlejší studie. Naopak hypolipidemický efekt statinů je dán inhibicí syntézy cholesterolu. Kombinační léčba oběma molekulami by tak mohla působit synergicky a být vhodnou volbou pro hypertenzní pacienty s hypercholesterolémií.

(luko)

Zdroje:
1. Inoue T., Taguchi I., Abe S. et al. Inhibition of intestinal cholesterol absorption might explain cholesterol-lowering effect of telmisartan. J Clin Pharm Ther 2011; 36 (1): 103−110, doi: 10.1111/j.1365-2710.2010.01161.x.
2. Inoue T., Morooka T., Moroe K. et al. Effect of telmisartan on cholesterol levels in patients with hypertension − Saga Telmisartan Aggressive Research (STAR). Horm Metab Res 2007; 39 (5): 372−376, doi: 10.1055/s-2007-976544. 



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#