#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RS, NMOSD a COVID-19: Co znamenal rok pandemie v Česku pro naše pacienty a které rizikové faktory se u nich reálně potvrdily?

28. 7. 2021

Jaká je incidence a průběh COVID-19 u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) a onemocněními ze širšího spektra neuromyelitis optica (NMOSD) v Česku? A které rizikové faktory se týkají této specifické populace? To a více prozradila data z registru ReMuS, která shrnul článek českých autorů recentně zveřejněný v časopisu Multiple Sclerosis and Related Disorders. Přinášíme jedinečný pohled na problematiku COVID-19 u těchto pacientů v našich podmínkách.

Úvod

Když se 1. března 2020 poprvé vyskytla infekce COVID-19 i v Česku, vyvstaly obavy, jaký bude její průběh u chronických pacientů, například s autoimunitními chorobami typu RS a NMOSD. Celkem 12 českých RS center, dispenzarizujících přibližně 70 % této populace, proto okamžitě zahájilo sběr dat o průběhu COVID-19 prostřednictvím českého registru pacientů s RS (ReMuS).

Výsledná zjištění

Do této multicentrické retrospektivní observační studie byli v období od 1. 3. 2020 do 28. 2. 2021 zahrnuti pacienti s laboratorně potvrzenou infekcí COVID-19, u kterých bylo v době analýzy již známo, zda se uzdravili, nebo na následky onemocnění zemřeli. Incidence v této specifické populaci odpovídala obecné incidenci v Česku. Celkem se jednalo o 958 pacientů s RS a 13 s NMOSD. Pneumonii prodělalo 50 pacientů s RS a 4 s NMOSD. Celkem 3 pacienti s RS a 2 s NMOSD zemřeli.

Nejčastějšími symptomy COVID-19 vyskytujícími se u více než poloviny pacientů byla únava a bolest hlavy. Nové neurologické příznaky nebo zhoršení stávajících se objevily u 13,25 % pacientů, u 26 % z nich bylo toto zhoršení hodnoceno jako ataka s nutností léčby glukokortikoidy. S výjimkou bolesti v krku, ucpaného nosu a ztráty chuti nebo čichu byly všechny sledované symptomy (zhoršení neurologických příznaků nebo nové neurologické příznaky, horečka, únava, suchý kašel, bolest kostí, kloubů, svalů, dušnost, zimnice, bolest hlavy, nechutenství, nevolnost, zvracení, průjem, bolest břicha, tromboembolická nemoc, konjunktivitida, exantém) častější u nemocných, kteří prodělali pneumonii.

Metodou multivariační analýzy bylo prokázáno vyšší riziko pneumonie u pacientů starších (poměr šancí [OR] à 10 let 2,01; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,41–2,91), s vyšším body mass indexem (BMI; OR 1,07; 95% CI 1,00–1,14) a u těch, kterým byl v posledních 2 měsících před infekcí COVID-19 podán puls glukokortikoidů (OR 2,83; 95% CI 0,10–7,48). Důležitým zjištěním bylo i vyšší riziko pneumonie u pacientů léčených látkami cílícími na molekulu CD20 exprimovanou na povrchu B lymfocytů (anti-CD20).

Téměř 9× vyšší riziko pneumonie u pacientů léčených anti-CD20 bylo prokázáno i metodou propensity score matching (OR 8,90; 95% CI 3,04–33,24). Nemocní léčení anti-CD20 byli v tomto případě spárovaní s pacienty dostávajícími jiná chorobu modifikující léčiva, a to na základě následujících parametrů: věk, pohlaví, BMI, podání glukokortikoidů, přítomnost plicní komorbidity. Tyto faktory by tak ve stanoveném 9násobném riziku pneumonie neměly hrát významnou roli.

Údajů o průběhu COVID-19 u pacientů s NMOSD je stále nedostatek, dostupné publikace nicméně varují před výrazně horším průběhem a vyšší mortalitou v této specifické skupině. To potvrzují i data z české populace. Z celkem 13 pacientů s NMOSD, kteří prodělali COVID-19, se u 4 vyskytla pneumonie a 2 zemřeli.

Závěr

Na výstupech z českého registru ReMuS i datech mezinárodních se prokázalo, že COVID-19 obecně probíhá u pacientů s RS obdobně jako u běžné populace. Srovnatelná je incidence, neliší se ani rizikové faktory (vyšší BMI, věk, přítomnost komorbidit). Ve větším riziku těžšího průběhu jsou nicméně pacienti, kteří byli v posledních 2 měsících před COVID-19 léčeni vysokou dávkou glukokortikoidů, a také nemocní dostávající anti-CD20 protilátky. Dat o pacientech s NMOSD zatím není mnoho. I tak ovšem jasně poukazují na vyšší riziko těžšího průběhu i mortalitu v této specifické populaci.

Dobrou zprávou je, že na základě uvedených zjištění byla u rizikových skupin pacientů v Česku zahájena přednostní vakcinace a bylo u nich indikované podávání monoklonálních protilátek proti viru SARS-CoV-2 v časných stadiích infekce.

(dos)

Zdroj: Šťastná D., Meňkyová I., Drahota J. et al. Multiple sclerosis, neuromyelitis optica spectrum disorder and COVID-19: a pandemic year in Czechia. Mult Scler Relat Disord 2021 Jun 24; 54: 103104, doi: 10.1016/j.msard.2021.103104 [Epub ahead of print].



Štítky
Neurologie Dětská neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#