#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobé sledování magnetickou rezonancí u pacientů s roztroušenou sklerózou užívajících alemtuzumab

31. 8. 2018

Poškození tkáně v oblasti ložisek roztroušené sklerózy i v normálně vypadající bílé hmotě mozkové patří mezi důležité faktory hodnocení disability a progrese nemoci. Specifické aspekty patologie roztroušené sklerózy mohou být měřeny pouze pomocí pokročilých metod magnetické rezonance (MRI). Recentně publikovaná studie se soustředila na hodnocení poškození mozku po dobu 24 měsíců u pacientů podstupujících terapii alemtuzumabem.

Úvod

Alemtuzumab je humanizovaná monoklonální protilátka proti molekule CD52 přítomné na imunitních buňkách, převážně lymfocytech. V současné době se řadí mezi vysoce účinné léky 2. linie v terapii roztroušené sklerózy. Alemtuzumab je tak pacientům nasazen v rámci eskalace terapie relabující-remitující formy roztroušené sklerózy (RRRS) při nedostatečné účinnosti předchozích léků.

Studie publikovaná v červnu roku 2018 v časopisu Multiple Sclerosis hodnotila progresi lézí v centrálním nervovém systému po dobu 24 měsíců u pacientů podstupujících terapii alemtuzumabem.

Metodika studie

Studie se zúčastnilo celkem 42 pacientů s RRRS, kteří byli sledováni pomocí 3T MRI po dobu 2 let. V rámci studie byla provedena následující vyšetření: T1 relaxace, T2 relaxace, zobrazení tenzorů difuze, MR spektroskopie a volumetrické sekvence. Pro stabilní a nové léze a pro normálně vypadající bílou hmotu byl stanoven průměr T1 a myelinová frakce vody. Pro corpus callosum byla spočítána frakční anizotropie a byla stanovena koncentrace N-acetylaspartátu z voxelu normálně vypadající bílé hmoty. Vypočítána byla také frakce parenchymu mozku, tloušťka mozkové kůry a plocha corpus callosum.

Výsledná zjištění

Během 24měsíčního sledování nebyly v měřeních pomocí magnetické rezonance v lézích a v normálně vypadající bílé hmotě mozkové zpozorovány žádné změny. V prvním roce sledování byl zaznamenán pokles frakce mozkového parenchymu, tloušťky mozkové kůry a plochy corpus callosum. Ve druhém roce sledování však došlo ke stabilizaci těchto změn.

Závěr

Během 24měsíčního sledování pacientů podstupujících terapii alemtuzumabem neprokázaly pokročilé metody zobrazování pomocí magnetické rezonance v normálně vypadající bílé hmotě žádné změny. 

(holi)

Zdroj: Vavasour I. M., Tam R., Li D. K. et al. A 24-month advanced magnetic resonance imaging study of multiple sclerosis patients treated with alemtuzumab. Mult Scler 2018 Apr 1: 1352458518770085, doi: 10.1177/1352458518770085.

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#