#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jakých výsledků dosahuje bimekizumab u pacientů s PsA po 3 letech léčby?

10. 8. 2023

V časopisu Rheumatology byly letos publikované čerstvé poznatky ze studie BE ACTIVE, která hodnotila účinky dlouhodobé léčby osob s psoriatickou artritidou (PsA) bimekizumabem z hlediska výsledků hlášených pacienty (PROs).

Metodika studie

BE ACTIVE byla 48týdenní randomizovaná placebem kontrolovaná studie, jejíž účastníci, nemocní s aktivní PsA, mohli následně pokračovat v jejím 104týdenním otevřeném prodloužení, v němž dostávali bimekizumab v dávce 160 mg každé 4 týdny. Mezi posuzované ukazatele PROs patřily bolest podle vizuální analogové škály (VAS), dopad onemocnění (PsAID-9), 36položkový krátký průzkum (SF-36) a index disability podle dotazníku hodnotícího zdraví (HAQ-DI).

Výsledky byly analyzovány jako střední (S.E.M.) změny od výchozích hodnot (CfB) od 0. týdne do konce otevřené extenze studie (3 roky) a jako podíl nemocných, kteří dosáhli stavu symptomů akceptovatelného pacientem (PASS), a to z hlediska celkového dopadu (celkové skóre PsAID-9 ≤ 4) a normální funkce (celkové skóre HAQ-DI < 0,5). 

Výsledky

Z celkového souboru 206 pacientů (průměrný věk 49 let; 51 % mužů) dokončilo 152týdenní sledování 161 osob (78,2 %). Léčba bimekizumabem se pojila s dlouhodobě udrženým zmírněním bolesti (CfB bolesti při artritidě podle VAS: ve 48 týdnu −29,9; ve 152. týdnu −32,0) a únavy (CfB únavy podle PsAID-9 −2,4, resp. −2,7). Značný podíl pacientů dosáhl akceptovatelného stavu symptomů (PASS podle PsAID-9: 75,2 %, resp. 65,0 %) a normalizace funkce (HAQ-DI < 0,5 docílilo 49,0 %, resp. 46,1 %). Udrženo bylo i zlepšení v celkovém hodnocení stavu podle pacientů a SF-36.

Závěr a diskuse

Pacienti s PsA léčení bimekizumabem v této studii fáze IIb po dobu až 3 let vykázali udržitelné zlepšení ve všech posuzovaných ukazatelích PROs. Dlouhodobé zlepšení se odrazilo ve funkčnosti a celkové kvalitě života související se zdravím (HRQoL). Léčba bimekizumabem byla spojená s dlouhodobým zmírněním bolesti a únavy, což vedlo ke snížení celkového dopadu PsA na pacienty. Tato studie tak poskytuje dosud nejrozsáhlejší důkazy o trvalé účinnosti bimekizumabu hodnocené pomocí ukazatelů PROs.

Hlavními limitacemi byly inherentně omezená velikost vzorku (n = 206), použití post hoc dat a absence kontroly placebem po 12. týdnu. Kromě toho jsou pacienti, kteří se účastní dlouhodobých prodloužení studií, s vysokou pravděpodobností respondéry v dřívější části studie, a proto u nich lze předem očekávat větší míru úspěchu. Výsledky by tedy měly být interpretovány v tomto kontextu. Probíhající studie fáze III v této indikaci by měly umožnit podrobnější hodnocení bimekizumabu ve zmíněných ukazatelích PROs v rozsáhlejším nastavení.

(esr)

Zdroj: Mease P. J., Asahina A., Gladman D. D. et al. Effect of bimekizumab on symptoms and impact of disease in patients with psoriatic arthritis over 3 years: results from BE ACTIVE. Rheumatology (Oxford) 2023 Feb 1; 62 (2): 617–628, doi: 10.1093/rheumatology/keac353.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Dětská revmatologie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Revmatologie
Partneři sekce
UCB

Nejnovější kurzy
Crohnova choroba a psoriáza
Autoři: doc. MUDr. Přemysl Falt, Ph.D.

Bezpečnost biologické terapie
Autoři: Prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA. Ph.D.

Psoriáza: patofyziologické mechanizmy, léčba
Autoři: Prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA. Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#