#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální poznatky k progresivní fibróze u intersticiální plicní nemoci

8. 9. 2022

Přední světoví pneumologové se v prvním ze série tří přehledových článků o intersticiální plicní nemoci recentně publikovaných v časopisu Lancet Respiratory Medicine věnují histopatologii a souvislosti této choroby s plicní fibrózou. Dále se zabývají otázkou, zda se progredující fibróza plicní tkáně týká pouze obvyklé intersticiální pneumonie.

Heterogenní skupina chorob 

Intersticiální pneumonie představuje heterogenní skupinu chorob obvykle definovaných na základě příčiny (idiopatické či neidiopatické) a histopatologického obrazu, někdy nahrazovaného obrazem získaným pomocí výpočetní tomografie o vysokém rozlišení (HRCT). V poslední době se vzhledem k selhávání konvenční terapie a využívání antifibrotické léčby upírá pozornost k fenotypu intersticiální plicní nemoci s progresivní fibrotizací. Archetypem plicní fibrózy je tzv. obvyklá intersticiální pneumonie.

Poznatky o progresivní fibrotizaci a jejich implikace pro praxi

Histopatologické nálezy u intersticiální plicní nemoci a používané technologie, jako jsou imunohistochemické metody či sekvenování RNA z jedné buňky, přinášejí nové informace o mechanismech, které vyvolávají a charakterizují progresivní plicní fibrózu. Progresivní fibrotizace se však neobjevuje jen u obvyklé intersticiální pneumonie (histologické jednotky definované podle barvení hematoxylin-eozinem), ale nacházíme ji i v podskupině idiopatických a neidiopatických intersticiálních pneumonií.

U značné části případů intersticiální plicní nemoci s neidiopatickou fibrózou je fibrotizace navozena především zánětem a nadměrnou aktivitou imunitního systému. Ovšem u části z nich dochází k progresi fibrotizace navzdory imunosupresivní léčbě. Pro nalezení účinné chorobu modifikující terapie tedy bude nutné identifikovat patofyziologické mechanismy zprostředkované i nezprostředkované imunitním systémem a jejich podíl na progresi fibrózy u konkrétního jedince. Stejně důležitá bude identifikace vlastností jednotlivých typů intersticiální plicní nemoci, jež působí protektivně proti progresi fibrózy.

Závěr

Základním pilířem v boji proti intersticiální plicní nemoci je histopatologie s využitím sofistikovaných diagnostických nástrojů, jako jsou imunohistochemické metody a molekulární biologie.

(zza)

Zdroj: Renzoni E. A., Poletti V., Mackintosh J. A. Disease pathology in fibrotic interstitial lung disease: is it all about usual interstitial pneumonia? Lancet 2021 Oct 16; 398 (10309): 1437−1449, doi: 10.1016/S0140-6736(21)01961-9.



Štítky
Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Radiodiagnostika Revmatologie
Nejnovější kurzy
Progredující fibrotizující intersticiální plicní procesy
Autoři: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D., MUDr. Ladislav Lacina, MUDr. Ivana Janíčková, prim. MUDr. Lucie Valentová Bartáková

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#