#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Projekt IPFchecker pomáhá zachytit pacienty s idiopatickou plicní fibrózou

24. 6. 2020

Idiopatická plicní fibróza je závažné progresivní onemocnění plicní tkáně nejasné etiologie. V terapii se uplatňuje vysoce účinná antifibrotická terapie, která může nemocným signifikantně prodloužit život. Pro úspěch léčby je však zapotřebí včasný záchyt onemocnění. Za tímto účelem vznikla webová aplikace IPFchecker, která slouží radiologům a pneumologům k přesnější diagnóze a včasnému záchytu onemocnění.

Úvod

Idiopatická plicní fibróza se řadí mezi obvyklé intersticiální pneumonie. Objevuje se primárně u dospělých jedinců, přičemž většina z nich je starších 50 let. Etiopatogeneze onemocnění je komplexní a dosud ne zcela objasněná. Onemocnění postihuje častěji muže, klinicky se projevuje chronickou námahovou dušností, kašlem a v pozdějších fázích cyanózou při hypoxémii. Typický je plíživý nástup s akutními exacerbacemi.

Střední doba přežití se pohybuje v rozmezí 2,5–3 let. Včasné nasazení antifibrotické terapie signifikantně zvyšuje šanci na prodloužení délky přežití. Pro úspěch antifibrotické terapie je však důležitý včasný záchyt onemocnění. Přes pokroky v diagnostickém procesu idiopatické plicní fibrózy přitom řada pacientů zůstává bez správné diagnózy.

Webová aplikace IPFchecker

IPFchecker je webová aplikace, která slouží pneumologům a radiologům k přesnější diagnostice a včasnému záchytu pacientů s idiopatickou plicní fibrózou. Pro využití všech možností aplikace je nutné provést registraci. Neregistrovaní uživatelé mohou použít HRCT checklist, který obsahuje důležitá kritéria pro určení obvyklé intersticiální pneumonie. Po registraci a přihlášení do aplikace je možné využít řadu dalších nástrojů. V první řadě lze otestovat pacienta na příznaky idiopatické plicní fibrózy v rámci diferenciálně diagnostického procesu.

U pacienta s podezřením na idiopatickou plicní fibrózu je možné vytisknout žádanku na výpočetní tomografii hrudníku s vysokým rozlišením (HRCT) na konkrétní pracoviště. Radiolog je následně pomocí aplikace schopen hodnotit provedené HRCT z hlediska přítomnosti příznaků idiopatické plicní fibrózy. V případě pochybností je neocenitelná možnost konzultace nálezu na HRCT se zkušeným radiologem ze specializovaného centra.

Pneumolog následně může zhodnotit klinické symptomy a nález na HRCT a pomocí aplikace pacienta odeslat do specializovaného centra nebo využít možnost konzultace nejasných případů.

Závěr

Idiopatická plicní fibróza je závažné progresivní onemocnění plicní tkáně. Délku života nemocných lze zvýšit včasnou diagnostikou a nasazením antifibrotické terapie. V tomto ohledu se stává neocenitelným pomocníkem webová aplikace IPFchecker, která pomáhá s diagnostikou a záchytem pacientů a současně s jejich následným odesláním k terapii do specializovaného centra.

(holi)

Zdroj: IPFchecker. Dostupné na: https://ipfchecker.cz



Štítky
Radiodiagnostika
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#