#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o zubní náhradu podle doporučení Americké společnosti zubních protetiků

2. 11. 2020

Zubní náhrady jsou nejčastějším řešením chybějících zubů v čelisti. Měly by pacientům sloužit několik let, a je proto potřeba se o ně řádně starat. Zubní lékaři by je tedy měli umět nejen perfektně vyrobit, ale také svým pacientům podat kvalitní informace o jejich údržbě. Jednotliví odborníci se však ve svých doporučeních často liší, radí dle vlastních zkušeností, a dokonce ani národní stomatologické organizace nemají vždy tyto informace snadno dostupné. Americká společnost zubních protetiků proto vydala sérii doporučení, kterými se mohou řídit jak lékaři, tak pacienti či ošetřující osoby.

Obecné zásady péče o protézy

Stejně jako zuby i zubní náhrady na sobě hromadí plak a zubní kámen. Pokud není náhrada dostatečně dobře očišťovaná, může nahromaděný biofilm jejímu nositeli způsobit různé zdravotní obtíže, z nichž nejčastější je kvasinková infekce neboli protézou indukovaná stomatitida. Americká společnost zubních protetiků proto doporučuje denně protézu čistit a namáčet do neabrazivních čisticích prostředků pro snížení množství biofilmu a potenciálně škodlivých bakterií či kvasinek na jejím povrchu. Namáčení do vody a čisticích roztoků zároveň udržuje tvar protézy a zabraňuje jejímu vysychání. Naopak vkládání do vařící vody může protézu nevratně poškodit.

Použití čisticích prostředků

Prvním krokem v každodenní péči o protézu je opláchnutí veškerých zbytků potravy a protetických adheziv. Poté přichází na řadu použití speciálního čisticího prostředku, který může být ve formě roztoku, tablet, pasty, krému či gelu. Čisticí tablety se rozpouštějí ve vlažné vodě, kam je následně protéza vložena. Vždy je ovšem nutné dodržovat pokyny výrobce ohledně četnosti jejího namáčení. Čisticí prostředky, jako jsou krémy, pasty a gely, se nanášejí na protézu jemným kartáčkem a očišťují její povrch. Všechny tyto prostředky je nutné používat mimo ústní dutinu a po jejich použití protézu dobře opláchnout.

Kromě komerčních čisticích prostředků je možné použít i zubní pastu nebo mýdlo, vlažnou vodu a jemný kartáček. Nicméně agresivnějším domácím čisticím prostředkům s obsahem bělidla by se nositelé zubních náhrad měli vyhnout − tyto prostředky mohou protézy zničit. 

Význam adheziv

K protézám často patří rovněž užívání různých typů adheziv, jež pomáhají udržet protézu na svém místě. Ta nejčastěji existují ve formě krémů, prášků nebo nalepovacích pásků. Adheziva musejí být nanášena na čistou protézu (vlhkou či suchou podle pokynů výrobce), která je následně vložena do úst a držena na místě několik sekund. Tím protéza přilne k povrchu a je zamezeno jejímu pohybu. Adheziv by nemělo být používáno příliš velké množství, jinak není zaručena dostatečná retence a stabilita.

Ve většině případů stačí pro dobrou retenci malé množství sliny, které se dostane mezi dáseň a protézu, a tím udržuje protézu na místě. Někteří pacienti však mají slin méně a v těchto případech je použití adheziva indikované. V případě špatně sedící protézy mohou adheziva pomoci jen dočasně a spíše je nutné protézu podložit či vyměnit. Nesedící protéza má za následek bolesti, záněty, ztrátu kosti i problémy se zažíváním.

Výměna protézy

V roce 2015 vydala Americká společnost zubních protetiků prohlášení ohledně frekvence výměny protéz a vytvořila seznam signálů, jež by měly lékaři připomenout, že je čas na výměnu protézy. Zubní lékař by měl zvážit možnost výměny, pokud je přítomný alespoň 1 z těchto bodů:

  • Chronická iritace (zánět) přetrvávající pod protetickou bazí (včetně epulis fissuratum, orálních ulcerací nebo kvasinkových infekcí nereagujících na léčbu).
  • Pokud je nutné používat protetické adhezivum během jídla, mluvy nebo více než 1× za den.
  • Pokud pacient nemůže nebo nechce protézu nosit.
  • Pokud je protéza natolik opotřebovaná, že nedrží v ústech, nepasuje ke zbytku zubů, došlo ke změně barvy a zuby jsou prasklé nebo chybějí úplně.
  • Pokud došlo ke změnám na zubech, na nichž drží částečná náhrada.
  • Pokud je náhrada starší 5 let.

Jestliže je pacient s protézou spokojen a výše zmíněné znaky nejsou přítomné, není samozřejmě nutné protézu měnit. Pacienti by nicméně měli pravidelně každoročně navštěvovat svého zubního lékaře a nechat si zkontrolovat jak protézu, tak také celou ústní dutinu.

(jez)

Zdroj: Denture Care and Maintenance. American Dental Association, 2019 Apr 8. Dostupné na: www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/dentures



Štítky
Stomatologie
Partneři sekce
GSK staré logo před 10_6_2022

Nejnovější kurzy
Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Průvodce pomocnými prostředky při léčbě nemocí parodontu
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a jejich možné negativní působení v dutině ústní
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Neinvazivní terapeutická ochrana dentino-pulpálního komplexu
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Speciální situace orální hygieny
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Prevence neúspěchů protetického ošetření chrupu
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Hybridní zubní náhrady – přežitek nebo perspektiva v moderní protetické péči?
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#