#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hygiena zubních náhrad jako jeden z faktorů úspěchu protetického ošetření

8. 11. 2021

Pro dlouhodobě funkční protetické řešení, se kterým může být spokojen lékař i pacient, je nezbytné splnit řadu předpokladů. Jedním z nich je vhodná péče o protetický výrobek. Sebelépe zhotovená protetická práce a sebelépe vypracovaný plán ošetření totiž nemají šanci na úspěch, pokud sám pacient nepřispěje svým dílem v podobě dobře prováděné hygieny.

Aspekty a podmínky úspěšného protetického ošetření

Aby bylo možno definovat úspěch protetického ošetření, je vhodné si v úvodu zodpovědět otázku: Co vlastně lze považovat za úspěšný výsledek ošetření? Úspěch lze hodnotit z mnoha hledisek a hodnocení se také bude lišit z pohledu pacienta a lékaře.

Pacient hodnotí zejména bezproblémovou funkci, a to jak ve smyslu příjmu a rozmělňování potravy, tak při tvorbě řeči a nonverbální komunikaci. Dalším důležitým faktorem je estetika (kde se ovšem kritéria různých pacientů velmi liší: od jedinců, kteří estetiku příliš neřeší, přes ty, kteří preferují přirozený vzhled, až po jednotlivce, kteří mají často až nereálné požadavky a očekávání). A pacient samozřejmě očekává přiměřenou životnost a odolnost jak samotné konstrukce protetické náhrady, tak také zbývajících zubů použitých k jejímu kotvení.

Z pohledu ošetřujícího lékaře se jako další kritéria úspěchu (kromě spokojenosti pacienta) přidávají aspekty prevence vzniku možných škod v celém žvýkacím systému, případná opravitelnost náhrady při poškození a upravitelnost při ztrátách zubů s nižším biologickým faktorem. Vždy je důležité zhodnotit, do jaké míry lze vyjít vstříc pacientovým požadavkům, jaký kompromis je ještě rozumný a jaký naopak představuje první krok na cestě k neúspěchu a oboustranné nespokojenosti.

Tématu předpokladů úspěšného protetického ošetření a prevence neúspěchů se věnuje přednáška MUDr. Jindřicha Charváta Prevence neúspěchů protetického ošetření chrupu, která je dostupná v podobě on-line kurzu hodnoceného 2 body ČSK. Věnuje se jak snímatelné, tak fixní protetice.

V zásadě lze říci, že základním předpokladem úspěchu protetického ošetření je soulad mezi očekáváními pacienta, stavem jeho dutiny ústní a celého orofaciálního systému, technickými možnostmi ošetření a možnostmi dané ordinace takové ošetření provést. V neposlední řadě hrají roli také finanční možnosti pacienta. A pro dlouhodobý úspěch ošetření je nezbytná správná péče o protetickou práci i vlastní zuby, zejména domácí péče prováděna pacientem.

Hygiena u protetických prací

V dalším textu se budeme věnovat péči o snímatelné protetické náhrady.

Přístupy a doporučení k provádění péče o snímatelné zubní náhrady a jejich čistění se u různých autorů, respektive různých lékařů liší, ale v zásadě lze říci, že obecně je doporučováno pravidelné čištění zubních náhrad, nejlépe na každodenní bázi. A zpravidla je doporučována kombinace mechanického očištění a působení čisticího prostředku určeného speciálně k čištění protéz. Přístupem k hygieně snímatelné protetiky se obšírně zabývá dokument nazvaný "White paper" týkající se optimální péče a udržování celkových zubních náhrad pro zdraví ústní dutiny i celkové zdraví. Jeho autoři vypracovali souhrn základních doporučení, která by měla pokrývat aspekty péče o zubní náhrady a dutinu ústní jejich nositelů tak, aby bylo možné zaručit zdravotní nezávadnost a hygienický standard vyjímatelné protetiky:

  1. Každodenní mechanické čištění zubních náhrad: Čištění zubním kartáčkem nebo kartáčkem na zubní náhrady za použití účinného neabrazivního čisticího prostředku na zubní náhrady (nikoliv zubní pasty).
  2. Každodenní ponoření do roztoku na čištění zubních náhrad: Tento postup navíc pomáhá chemicky rozkládat částice zbytkového plaku a částečně zubní náhradu dezinfikuje. Roztoky na čištění zubních náhrad je nutno používat výhradně mimo ústní dutinu a uživatelé zubních náhrad se musejí striktně řídit pokyny výrobce.
  3. Uživatelé zubních náhrad nemají nechávat zubní náhrady v ústech přes noc, pokud k tomu není specifický důvod. Toto je obzvlášť důležité u osob s vyšším rizikem vzniku stomatitidy a u starších osob s křehkým zdravím nebo umístěných v pečovatelských ústavech a jiných institucích. Ponoření do roztoku na čištění zubních náhrad po mechanickém čištění přispívá k prevenci protetické stomatitidy a potenciálního rizika rozvoje pneumonie u těchto skupin osob.
  4. Všichni pacienti, kteří používají snímatelné zubní náhrady, by se měli u svého stomatologa přihlásit do programu prevence a péče.

Závěr

Základním předpokladem úspěšného protetického ošetření je vypracování kvalitního plánu včetně rozvahy o dlouhodobém biologickém faktoru zbývajících zubů. Tento plán by měl zohledňovat přání a možnosti pacienta, ale zároveň je nutné se vyvarovat „nezdravých kompromisů“ a řešení non lege artis ve snaze vyhovět pacientovým požadavkům. Stejně důležitým předpokladem je však i dostatečná a vhodná péče, kterou pacient své dutině ústní a své zubní náhradě věnuje mimo ordinaci lékaře.

(norg)

Zdroj:
1. Bartlett D., Carter N., de Baat C. et al.; Globální pracovní skupina pro péči o celkové zubní náhrady. "White paper" týkající se optimální péče a udržování celkových zubních náhrad pro zdraví ústní dutiny i celkové zdraví. Oral Health Foundation, 2018. Dostupné na: www.gskhealthpartner.com/content/dam/cf-consumer-healthcare/health-professionals/cs_CZ/pdf/white%20paper%20on%20optimal%20care%20denture_CZ_FINAL.pdf
2. Charvát J. a kol. Prevence neúspěchů protetického ošetření chrupu. proLékaře.cz, 29. 9. 2021. Dostupné na: www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/prevence-neuspechu-protetickeho-osetreni-chrupu-128316/prevence-neuspechu-protetickeho-osetreni-chrupu



Štítky
Stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#