#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přechod na eletriptan jako efektivní řešení migrenózních stavů neodpovídajících na léčbu

4. 1. 2022

Zatímco lehké a méně časté migrenózní stavy lze ovlivnit klasickými analgetiky a nesteroidními antiflogistiky (NSA), u těžších forem migrény je indikovaná kauzální léčba triptany, které je žádoucí podat co nejdříve od vypuknutí záchvatu. Sumatriptan je považovaný za zlatý standard léčby a je nejužívanější, jednotlivé triptany ovšem nejsou identické ani zaměnitelné. U pacientů, u nichž léčba jedním zástupcem nepřináší dostatečnou úlevu, může přechod na jiný triptan přinášet benefit.

Triptany v akutní léčbě bolesti hlavy u migrenózních stavů

Triptany znamenaly zlom v léčbě migrény. Selektivní agonisté serotoninových receptorů 5-HT1B/1D svou vazbou na receptory přeruší řetězec dějů, které jsou příčinou akutních symptomů migrény. Své uplatnění tak tato léčiva našla v léčbě akutních záchvatů střední a silné intenzity. Preventivně se nepodávají pro možnost vzniku chronické každodenní bolesti hlavy při nadměrném užívání > 10 tablet měsíčně.

Zlatý standard pro léčbu migrenózních stavů, sumatriptan, byl uveden na trh již v roce 1991. Dalšími zástupci dostupnými v Česku jsou naratriptan, zolmitriptan a eletriptan, který je nejsilnějším z triptanů 2. generace.

Vlastnosti eletriptanu

Vysoce selektivní eletriptan má výhodné vlastnosti – vysokou biologickou dostupnost (50 %) a dlouhý biologický poločas (až 5 hodin). V dávce 40 mg je dobře tolerovaný a má kromě frovatriptanu nejnižší výskyt rekurencí, spolu s naratriptanem (23 %). Výskyt kontrakcí koronárních tepen je u eletriptanu v porovnání se sumatriptanem nižší, což je dáno jeho vyšší afinitou k a. meningea media než ke koronárním cévám.

Terapeutickou indikací pro nasazení eletriptanu je akutní fáze bolestí hlavy při záchvatech migrény s aurou nebo bez ní. Na trhu je dostupný ve formě potahovaných tablet ve dvou silách − 40 a 80 mg. Doporučená počáteční dávka činí 40 mg. V případě recidivy do 24 hodin lze podat druhou dávku stejné síly pro účinnou léčbu recidivy, tato druhá dávka by neměla být užita dříve než 2 hodiny po podání počáteční dávky.

Pokud eletriptan nepřinese úlevu do 2 hodin po první dávce, podávání druhé dávky je neopodstatněné. V této situaci klinické zkušenosti neprokázaly dostatečnou účinnost druhé dávky, ovšem je možné podat eletriptan při následujícím záchvatu. V případě částečné odpovědi na dávku 40 mg lze při následujícím záchvatu migrény užít dávku 80 mg. Maximální denní dávka ovšem nesmí překročit 80 mg.

Účinnost u migrény se slabou odpovědí na NSA

Nesteroidní protizánětlivá léčiva jsou používaná především u mírných typů migrenózních stavů. U pacientů, kteří nezaznamenali dostatečnou odpověď na léčbu nesteroidními antiflogistiky, se přechází na triptany.

Otevřená studie (n = 113) potvrdila, že eletriptan má v dávce 40 mg vysokou míru účinnosti a snášenlivosti u pacientů, kteří špatně reagovali na předchozí léčbu nesteroidními antiflogistiky. Tato studie sledovala účinnost přechodu na triptany u pacientů, kteří jimi dosud nebyli léčeni a zároveň splnili kritéria Mezinárodní společnosti pro bolesti hlavy (IHS − International Headache Society) pro migrénu a dosavadní léčba antiflogistiky u nich nepřinášela dostatečnou odpověď. Pacienti absolvovali léčbu eletriptanem v dávce 40 mg na jeden záchvat migrény. Hodnocení účinnosti terapie (míra bolesti hlavy, úplná odpověď, absence souvisejících symptomů, funkční odpověď) bylo provedeno 1, 2, 4 a 24 hodin po užití dávky. Úplná odezva 2 hodiny po dávce byla pozorovaná u 25 % pacientů, 4 hodiny po dávce u 55 % pacientů. Míra útlumu bolesti hlavy na mírnou nebo nižší intenzitu po 2 hodinách činila 66 % a po 4 hodinách 87 %. Pouze u 24 % pacientů došlo v průběhu 24 hodin k recidivě bolesti hlavy. 74 % pacientů hodnotilo 24 hodin po podání dávky eletriptan jako vhodnější léčbu než jakoukoliv předchozí léčbu migrény.

Přechod pacientů z rizatriptanu na eletriptan

Platí, že čím dříve je léčba triptany indikovaná, tím lepších výsledků je dosaženo, proto se doporučuje jejich užití ještě na úrovni mírných a střední intenzity bolesti. Profil jednotlivých pacientů s migrénou se liší, a tím se mohou lišit také výsledky léčby jednotlivými triptany.

Výsledky starší otevřené klinické studie (n = 123) naznačily, že eletriptan je účinnou terapeutickou možností pro pacienty, kterým léčba rizatriptinem nepřinášela dostatečnou úlevu. Pacienti zahrnutí do klinické studie splňovali kritérium IHS pro migrénu s frekvencí 1–6 záchvatů za měsíc a během posledního roku u nich byla hlášená nedostatečná léčebná odpověď. Důvody nespokojenosti s rizatriptanem zahrnovaly neadekvátní (84 %) či pomalý (50 %) nástup úlevy od bolesti, vysokou míru recidivy (69 %) a nedostatečné zlepšení souvisejících symptomů (60 %).

Po switchi pacienti užívali eletriptan v dávce 40 mg u prokázaných bolestí hlavy způsobených migrénou bez ohledu na úroveň intenzity bolesti (8 % kohorty léčilo mírné stavy). Potlačení bolesti do mírné či nižší intenzity (hodnocené po 2 hodinách) dosáhlo 64 % pacientů. Zvýšil se také podíl pacientů bez nevolnosti z iniciálních 50 na 78 %. Příznivý vliv byl pozorovaný u fotofobie (nepřítomnost fotofobie se zvýšila ze 30 na 72 %) a fonofobie (ze 39 na 77 %). Míra recidivy činila 36,6 %. Celkem 72 % pacientů hodnotilo eletriptan jako „dobrou až vynikající“ léčbu a 78 % uvedlo celkovou spokojenost s mírou úlevy od bolestí hlavy.

Závěr

Eletriptan je vysoce účinné antimigrenikum efektivní i při léčbě přidružených příznaků migrény, jako je zvracení, nevolnost, fotofobie a fonofobie, navíc je pacienty dobře snášené. Eletriptan je účinná molekula bez preskripčního omezení pro léčbu migrény u dospělých – přináší úlevu pacientům, u kterých terapie nesteroidními antiflogistiky nepřinášela dostatečné výsledky, a také v případech, kdy léčba jiným triptanem nebyla dostatečně efektivní.

(lexi) 

Zdroje: 
1. Chia Y., Lim S., Wang S. et al. Efficacy of eletriptan in migraineurs with persistent poor response to nonsteroidal anti-inflammatory drugs. Headache 2003; 43 (9): 984–990, doi: 10.1046/j.1526-4610.2003.03190.x. 
2. Goldstein J., Tiseo P. T., Abert K. S. et al. Eletriptan in migraine patients reporting unsatisfactory response to rizatriptan. Headache 2006; 46 (7): 1142–1150, doi: 10.1111/j.1526-4610.2006.00505.x. 
3. Mastík J. Specifická léčba migrény. Interní medicína 2007; 4: 188–191.
4. SPC Relpax. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC168898.pdf&type=spc&as=relpax-spc



Štítky
Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#